Vágólapra másolva!
Egy kínai szakértő szerint veszélyesen magas a kommunista párt tagjainak száma. És ezt a pártlapban írta le.
Vágólapra másolva!

Csökkenteni kellene a kommunista párt tagjainak számát Kínában, a túlzott méretű tagság ugyanis kezelhetetlen, és veszélyeket jelent az egész rendszerre nézve - véli Csang Hszien, a Santungi Egyetem professzora. A politikatudományok tudósa véleményét a Zsenmin Zsipao pártlap kéthetente megjelenő, politikai témájú véleményeket felvonultató magazinjának aktuális számában fejtette ki.

Csang a párttagságot hatékonyabban szabályozó és a kilépést lehetővé tevő rendszer bevezetését szorgalmazza. Szerinte a jelenlegi 83 millióról 51 millió körülire kellene csökkenteni a párttagok számát. A tudós emlékeztetett a Szovjetunió Kommunista Pártjának sorsára, mondván annak 1917-es hatalomra kerülésekor mindössze 240 ezer tagja volt, amely kezelhetetlen méretűre, 19 milliósra duzzadt a párt bukásának idejére.

A Kínai Kommunista Párt megreformálását egy háromlépcsős rendszer bevezetése segíthetné - véli Csang, aki a tagokat tiszteletbeli, próbaidős és hivatalos csoportokba sorolná. Szerinte a tiszteletbeli tagok számát lehetne leginkább csökkenteni. Az ebbe a kategóriába esők ma a teljes tagság nagyjából egyötödét adják. Csang az idős, beteg, visszavonult személyeket számolja ide, akik csupán hitelességük megtartása miatt nem hagyják el a pártot. A kilépés lehetősége ma is szerepel a párt szabályzatában, de az a legtöbb esetben büntetésként szolgál, súlyos politikai hiba vagy bűncselekmény elkövetését torolják meg ezzel.

A kommunista párt tagságának csökkentése évek óta téma a politikában, de a Hu Csin-tao és Ven Csia-pao fémjelezte előző vezetés a kivitelezés nehézségei miatt újra és újra elhalasztotta. A párt főtitkári székét tavaly novemberben elfoglaló Hszi Csin-ping januárban újra nyilvánosan is kimondta, hogy a párttagságot szabályozni kell, az arra érdemesnek nem minősülő párttagokat pedig ki kell zárni.