Ezrek tüntettek egy meleg férfi lelövése miatt

Vágólapra másolva!
Idén eddig majdnem kétszer annyi támadás történt a homoszexuálisok ellen New Yorkban, mint tavaly egész évben. A múlt héten egy homofób férfi lőtt agyon egy meleg férfit a városban, a gyilkosság után ezrek tüntettek a toleranciáért.
Vágólapra másolva!

Több ezren tüntettek hétfő este New Yorkban, hogy elítéljék egy 32 éves homoszexuális férfi meggyilkolását. Mark Carsont a melegjogokért folytatott harc bölcsőjének tekintett Greenwich Village-ben lőtték le péntek éjjel, és gyilkosa - bizonyos Elliot Morales - tette előtt homofób kijelentésekkel sértegette. Az áldozat egy barátjával sétált az utcán, gyilkosa nem ismerte őt. Moralest nem sokkal a bűntény után letartóztatták.

A hétfői tüntetés résztvevői - akik között a New York-i városvezetés képviselői is jelen voltak - elítélték a homoszexualitással összefüggő gyűlöletkeltést, és azt hangoztatták, hogy városukban a toleranciának kell érvényesülnie. A gyilkosság azért is váltott ki felzúdulást, mert az utóbbi hónapokban számos amerikai államban engedélyezték a melegházasságot. A tavaly előtt hozott törvényre hivatkozva ötvenből 12 államban és Washingtonban is összeházasodhatnak az azonos nemű párok.

A helyi rendőrség szerint az új szabályozás bevezetése után New Yorkban növekedett a homoszexuálisok elleni támadások száma: idén már 22 ilyen incidens történt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 13.

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy megerősíti a körzet felügyeletét, azért is, mert június hagyományosan a melegjogokért folytatott utcai rendezvények hónapja. A homoszexuálisok jogainak javítását célzó mozgalom kezdetének azt az 1969. júniusi zavargást tekintik, amely Greenwich Village-ben zajlott le, miután a rendőrség lecsapott egy melegbárra a manhattani városrészben.