A törökök újabb csapást mértek az alkoholra

Vágólapra másolva!
Törökország világi muszlim ország, de a liberalizmusának van határa: a parlament megint szigorított a szabályokon, úgyhogy egyre nehezebb az országban alkoholhoz jutni. Mostantól tilos alkoholt reklámozni és árulni sem lehet akármikor.
Vágólapra másolva!

A törvény szerint tilos alkoholt árulni este tíz és reggel hat között. A mecsetek és az oktatási központok közelében mindig tilos az árusítás. Az italcégek ezentúl nem reklámozhatják alkoholtartalmú termékeiket, nem szponzorálhatnak sporteseményeket vagy más rendezvényeket, a tévéműsorokban pedig elhomályosítják majd a képernyőn látszó alkoholos italokat.

Az ittasan vezetők is jobban megjárják majd: ezentúl 700 lírás (körülbelül 85 ezer forintos) büntetéssel, valamint vezetői engedélyének hat hónapos felfüggesztésével számolhat az, akinek véralkoholszintje meghaladja a 0,05 százalékot a közúti ellenőrzés során. Azok, akiknél 0,1 százaléknál nagyobb értéket mutat a szonda, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az új jogszabály valószínűleg némi felzúdulást kelt majd a világi irányvonalat követő törökök között. Ők azzal vádolják Recep Tayyip Erdogan kormányát, hogy az ország iszlamizálására törekszik. Az iszlám ugyanis tiltja az alkoholfogyasztást. A kormány viszont a fiatalság védelmével indokolja a szigorításokat, az európai irányvonalnak megfelelően.

A törvény akkor lép életbe, ha Abdullah Gül török elnök aláírta.

2002-es hatalomra kerülése óta az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) már többször is korlátozta az alkoholfogyasztást, többek között adóemelésekkel. A Turkish Airlines török légitársaság néhány belföldi járatán már nem is szolgál fel alkoholt.