Legalább 22 halott a szíriai kormányerők újabb támadásában

Vágólapra másolva!
A szíriai kormányerők szombaton indították az eddigi leghevesebb tüzérségi támadást a felkelők kezén lévő Kuszeir ellen a város egy hete tartó ostroma során - közölte egy londoni központú civil szervezet, amely helyi aktivistáktól szerzi értesüléseit.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (angol rövidítése: SOHR) szerint a libanoni határ közelében lévő, stratégiai jelentőségű városnál legalább 22-en haltak meg a harcokban, köztük 18 felkelő. Több tucatnyian megsebesültek.

Kuszeirt vasárnap óta ostromolják a kormányerők és a velük szövetséges libanoni síita szervezet, a Hezbollah fegyveresei. A szíriai állami média többször jelentette - szombaton is -, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg katonái folyamatosan törnek előre.

A londoni székhelyű szervezetet tájékoztató aktivisták azonban tagadják, hogy a kormányerők területet nyertek volna, ők azt állítják, hogy a felkelők sikeresen védik pozícióikat. A város egy éve van a felkelők kezén.

A szombati tüzérségi támadás hajnalban kezdődött, dörejei még Libanonban, illetve Szíriában, a Kuszeirtől 25 kilométerre lévő Homsz városában is hallatszottak.

A kuszeiri harcokból jól kitűnik a Hezbollah egyre nagyobb szerepe a szíriai polgárháborúban. A milícia kezdetben igyekezett kisebbnek feltüntetni a szerepét a valóságosnál, de miután több tucatnyi harcosa meghalt már a városnál, és ezeket az áldozatokat Libanonban temették el, a szervezet már nem kisebbítheti szerepét.

A szíriai alaviták és a szunniták közötti polgárháború egyre jobban átterjed Libanonra, egyre hevesebbek az összetűzések e felekezetek tagjai között az északi Tripoliban és környékén. Szombaton is megöltek négy embert, ezúttal orvlövészek, de korábban volt már összetűzés kézi- és tüzérségi fegyverekkel, rakétagránátokkal is. Egy hét alatt 29-en haltak meg a főleg éjszakánként kiújuló harcokban, és több mint kétszázan megsebesültek.