Legalább ötvenen meghaltak a bagdadi merényletekben

Vágólapra másolva!
Legalább ötvenen meghatlak Bagdadban, amikor a város siíták lakta negyedeiben autókba rejtett pokolgépek robbantak. 
Vágólapra másolva!

Az első jelentések szerint a gépkocsikban elrejtett robbanószerkezetek legkevesebb 17 halálos áldozatot követeltek. Nem sokkal később rendőrségi és egészségügyi források már 50 halottról beszéltek. A pokolgépek többnyire síiták által lakott körzetekben, bevásárló központok, illetve piacok közelében robbantak. A BBC legalább 11 pokolgépről tud. Az egyik bomba a forgalmas, üzletekkel teli Szadún utcában robbant, ahol egy szemtanú szerint egy négyéves gyerek is meghalt.

Az elmúlt hét végén Irak északi részén és Bagdad környékén hasonló merényletek voltak, és számos halálos áldozatot követeltek. Az év eleje óta Irakban újra megszaporodtak a merényletek, amit részben az magyaráz, hogy a lakosságon belül többségben lévő szunniták úgy érzik, a síita kormányzat elnyomja őket. Csak május elseje óta több mint 450 ember vesztette életét az erőszakos akciókban.
A merényletek végrehajtásában a gyanú szerint részt vesz az al-Kaida iraki szárnya is, amely a szunnitákkal együtt a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette síita többségű kormány gyengítésére törekszik.