Vágólapra másolva!
A félelmetes hírű Ciudad Juárezt is megelőzte az egymás után másodszor a világ legveszélyesebb városának ítélt San Pedro Sula. A hondurasi város 20 éve még maga volt a mennyország, de a mexikói drogháború miatt már az utcára is veszélyes kilépni, egy mobiltelefon miatt is szoktak kést rántani.
Vágólapra másolva!

"Az élet falak, elektromos kerítések és térfigyelő kamerák mögött zajlik. A kocsiknak sötétített ablakaik vannak. Ha az utcán sétálsz, megtámadhatnak, vagy akár meg is ölhetnek. Az életed kizárólag a házadban, a kocsidban és a munkahelyeden élheted. A bűnözés miatt nem vagy szabad ember, nem tudsz elmenni sétálni vagy biciklizni egyet. Akit nem ismersz évek óta, abban nem bízol meg, az emberek nagyon befordultak" - jellemezte az [origo]-nak a 35 éves John, hogy milyenek a hétköznapok a világ legveszélyesebb, háborús övezeteken kívüli városában.

A hondurasi San Pedro Sulát egy mexikói kutatóintézet 2012 után az idén is a legveszélyesebb városnak ítélte, ezzel megtörte a mexikói-amerikai határnál fekvő, jóval hírhedtebb Ciudad Juárez egyeduralmát (a mexikói városról itt olvashat). Az elmúlt évben 169 volt a 100 ezer főre jutó gyilkosságok száma, amivel biztosan előzte meg a 143-as mutatószámmal rendelkező mexikói Acapulcót és a 119-es indexű, venezuelai Caracast.

Mennyországból pokol

A 800 ezres San Pedro Sula Honduras második legnagyobb városa a főváros, Tegucigalpa után. Ez az ország ipari központja, a GDP kétharmada itt képződik. Fekvése miatt fontos kereskedelmi csomópont, és tulajdonképpen ez is a gyökere az elharapódzó erőszaknak. Mióta a drogháború epicentruma Kolumbiából áttevődött Mexikóba, San Pedro az egyik legfontosabb állomás az USA-felé tartó csempészútvonalon (a mexikói drogháborúról itt és itt olvashat bővebben). A megélhetési bűnözés is mindennapos, de a legnagyobb veszélyt a drogkereskedő bandák jelentik. Mintegy tíz San Pedró-it értünk el e-mailen, akik írásban válaszoltak kérdéseinkre.

"Húsz évvel ezelőtt San Pedro maga volt a mennyország. Multikulturális közeg, jó időjárás, olcsó ingatlanok, a közelben pedig rengeteg természeti látnivaló van. A kábítószer azonban mindent megváltoztatott. A mélyszegénységgel, az ultrakorrupt állammal, a gyenge igazságszolgáltatással és a leszarom-gondolkodásmóddal halálos elegyet alkotnak. Évekkel ezelőtt legfeljebb piti lopások voltak, mostanra pedig őrülten erőszakossá váltak az emberek" - írta Cristian, aki orvosként dolgozik San Pedro egyik legveszélyesebb részén.

A Salvatrucha banda tagjai a börtönben Forrás: AFP/Orlando Sierra

A megkérdezett helyiek szerint különösen San Pedro külvárosai veszélyesek, a belvárosi részben viszonylag békésen lehet sétálni, ott turisták is járnak. "Az a rész, amelyen belül szabadon lehet mozogni, nagyjából 50 stadionnyi területet tesz ki. Ezen a körön kívül azonban veszélyes mozogni" - írta Cristian. "Ha békésebb részeken sétálgatsz, akkor is mindig arra gondolsz, hogy kirabolhatnak, elrabolhatnak vagy megölhetnek. Én például tömegközlekedéssel sem merek utazni, mert bármikor történhet valami" - számolt be a 25 éves Roberto.

"Elég sokszor járok veszélyes részeken, mivel részt veszek egy felzárkóztató programban. Többször volt már, hogy elkérték a telefonomat vagy a pénzemet. Ha ellenállsz, akkor könnyen megkéselhetnek vagy meglőhetnek. Velem ilyen szerencsére sosem történt, de kaptam jó pár ütést, amikor nem akartam odaadni a pénzem" - írta az egyik megkérdezett. Többen beszámoltak arról, hogy már megtámadták őket, volt olyan lány, akit már ötször-hatszor bántalmaztak, egy másik férfi pedig azt írta, hogy négy fegyveres rabolta ki őket, amikor 13 éves volt.

Kalasnyikovok azért nincsenek

A rabláson kívül népszerű tevékenység az emberrablás, de a legtöbb esetben nem kérnek komolyabb váltságdíjat, és az elraboltak egy-két hét után kiszabadulnak. Az egyik megkérdezett szerint az egymásra folyamatosan vadászó dílerek miatt is veszélyes az utcán lenni. "Úgy öltöznek, mint az átlagemberek, és mindig üldözik őket a rivális dílerek, így mi is bármikor belecsöppenhetünk egy lövöldözésbe" - írta.

Bár a megkeresett San Pedró-iak között nem volt olyan, aki ne ítélte volna veszélyesnek a várost, többen túlzásnak érezték, hogy a legveszélyesebb lenne. "Vannak részek, ahol elég gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, de máshol simán elmehetsz egy bárba. Mivel elég nehezen tudok elaludni, hajnali 2-3 körül néha elmegyek sétálgatni, és eddig nem lett semmi bajom" - árnyalta a helyzetet Emilio.

Meggyilkolt bandatagok egy parkolóban Forrás: AFP

Többen megemlítették, hogy a gyilkossági rátát növeli, hogy az összes környékbeli településen történt halálesetet San Pedró-iként regisztrálják, mivel csak itt vannak hullaházak. Volt, aki szerint sok turista is jár a városban, és ők csak röhögnek azon, hogy ez lenne a legveszélyesebb város. Ellenpélda erre is van, egy megkérdezett néhány napja a külföldi vendégére várt, de ő nem jelent meg, és másnap a hírekben hallotta, hogy lelőtték.

Azt is kifogásolták, hogy egy mexikói intézmény sorolta a városukat a legveszélyesebb helynek. Szerintük a mexikói média így akarja elterelni a figyelmet az országban zajló drogháborúról, hogy minél kevesebb potenciális turistát veszítsenek el. "Nehéz elképzelni, hogy a miénk lenne a legveszélyesebb város, miközben vannak olyan városok, ahol 8 éves gyerekek mászkálnak Kalasnyikovokkal" - írta egyikük.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!