A cseh fiatalok szívják a legtöbb füvet

Vágólapra másolva!
A norvég fiatalok a legjózanabbak. A cseheken kívül sokat szívnak a franciák és a lengyelek is.
Vágólapra másolva!

Élen járnak a marihuánafogyasztásban a cseh fiatalok. A 15-16 éves korosztály 42 százaléka próbálta már ki a kendert, ami a legnagyobb arány az európai uniós országok között - közölték kedden Prágában, a kábítószer-fogyasztást figyelő európai központ legújabb jelentését ismertetve.

A cseheket a francia fiatalok követik, akik közül 39 százalék próbálta ki a marihuánát, míg a legkevésbé a norvégok hódolnak ennek a drognak. A norvég fiatalok öt százaléka fogyasztott már kendert. Ami a 15-34 év közötti korosztályt illeti, tavaly a csehek 16,1 százaléka próbálta ki a marihuánát. Ez az EU-ban a harmadik helyet hozta a cseheknek. Nagyobb mértékben csak a franciák (17,5 százalék) és a lengyelek (17,1 százalék) éltek a marihuánával.

Viktor Moravcík, a cseh drogfigyelő központ vezetője szerint Csehországban leggyakrabban a fiatal férfiak használják a marihuánát. Felmérések és tapasztalatok azt mutatják, hogy az országban mintegy 40 ezren vannak, akik gyakorlatilag naponta elszívnak egy kenderes cigarettát.

Az Európai Unióban a könnyű drogként kezelt marihuána a leggyakrabban használt kábítószer. Az európai monitoring-központ szerint a kontinensen mintegy hárommillió ember naponta elszív egy-egy füves cigarettát. Ugyanakkor a heroinfogyasztás visszaesőben van a csehek között. "Egyre kevesebben használnak heroint, és csökkent a heroinnal kapcsolatos bűncselekmények száma is" - mondta Jindrich Voboril, a cseh nemzeti drogellenes központ koordinátora. Nagy veszélynek minősítette, hogy a heroint eddig ismeretlen új drogok kezdik felváltani.

Az európai kábítószerpiacon új jelenség, hogy az eddig döntően Csehországban és Szlovákiában ismert, pervitin nevű szintetikus drog fogyasztása Németországban, illetve Görögországban és Törökországban is terjedőben van, de találkozni vele a skandináv államokban is - mutatott rá Moravcík.

A kábítószerek okozta halálesetek száma Csehországban csökkenő tendenciát mutat: míg 2010-ben 55 ilyen halálesetről tudtak a hatóságok, tavaly ez a szám 30 alá csökkent.