Magyar tégláikat zárhatták börtönbe az olasz hatóságok

Vágólapra másolva!
Perújrafelvételt rendeltek el Olaszországban, mert az ügyészség szerint kiderült, hogy a kábítószer-csempészésért elítélt két magyart az olasz csendőrség építette be.
Vágólapra másolva!

Az olasz Legfelsőbb Bíróság perújrafelvételt rendelt el annak a nemzetközi kábítószer-csempészésért elítélt két magyar férfinak az ügyében, akiket korrupt olasz csendőrök juttattak börtönbe. Az ügyet még az idén újratárgyalják, a börtönben ülő férfiak ügyvédje szerint jelentős kártérítési összegre számíthatnak.

A most 38 és 45 éves férfit 2008-ban tartóztatták le: a vád szerint a volt Jugoszláviából 1500 ecstasyt csempésztek be Olaszországba. A magyar férfiak már korábban ismertek voltak az olasz hatóságok előtt, mivel Venetóban magyar lányokat futtattak.

Mindkettőjüket hat év börtönre ítélték 2009-ben. Az ítéletet másod- és harmadfokon is megerősítették. A két férfi kezdettől fogva tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a rovigói csendőrségnek dolgoztak, és a hatóságok kérték meg őket arra, hogy épüljenek be a volt Jugoszlávia és Olaszország közötti droghálózatba, hogy a csendőrség le tudja leplezni. Ezért cserébe a csendőrség szemet hunyt volna a két magyar más ügyei felett.

A férfiak szerint a falazás sikeres volt, a hatósági akció során azonban őket tartóztatták le, a drog nagy részét pedig az olasz csendőrök tették zsebre. A magyarok szerint mindezt azok a mobiltelefon-kártyák bizonyították, amelyeket a csendőrségtől kaptak, hogy a kábítószer-kereskedőkkel és a hatóságokkal is kapcsolatot tartsanak. A kártyák a letartóztatás során eltűntek.

A bíróság hihetetlennek minősítette a magyarok verzióját. Egyedül a rovigói ügyészség hitte el a történetet annyira, hogy vizsgálatot is indított, ami végül négy csendőr letartóztatásához és elítéléséhez vezetett. Az ügyészség a kártyákat is megtalálta. A Legfelsőbb Bíróság ezt követően rendelte el a két magyar perének felújítását. "Kitalált történetnek tűnik, de sajnos nem az" - mondta Scaringella.