Minden izraeli gázálarcot kap

Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu szerint a civil lakóhelyeket célzó rakéták korszakában élünk. Az izraeli miniszterelnök elrendelte a teljes lakosság gázálarcokkal való felszerelését.
Vágólapra másolva!

A vegyi hadviselésre utaló szíriai jelek miatt Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte a teljes lakosság gázálarcokkal való ellátását - közölte az egyik izraeli tévécsatorna esti híradója csütörtökön.

Az izraeliek negyvenkét százalékának nincs gázálarca, és a tévé szerint egyelőre az ipar nincs felkészülve a szükséges eszközök legyártására. Az összes izraeli felszerelése várhatóan mintegy egymilliárd háromszázmillió sékelbe (kb. hetvenötmilliárd forintba) kerül, és a rendszer szinten tartását is évi háromszázmillió sékelre becsülik.

A szakértők szerint erre nem terveztek költségvetési forrásokat, és újabb adókból, például a társadalombiztosítási illeték felemeléséből fizetnék, vagy költségtérítés ellenében osztanák ki az új gázálarcokat.

"Izrael sebezhetőbb, mint valaha" - mondta Netanjahu csütörtökön, az eheti háromnapos katasztrófavédelmi gyakorlat után, amely a hagyományos és vegyi rakétatámadások elleni készenlétet vizsgálta.

"A civil lakóhelyeket célzó rakéták korszakában járunk" - mondta Netanjahu, aki szerint fel kell készülni a hadviselés új korszakára, mind a védelemben, mind a támadásban.