Ricint kapott a New York-i polgármester

Vágólapra másolva!
A fenyegető levél küldőjének nem tetszett, hogy Michael Bloomberg szerepet vállalt a fegyvertartás szigorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Az első laboratóriumi vizsgálatok szerint ricint tartalmazó levelet kapott Michael Bloomberg, New York polgármestere és Mark Glaze, a Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen elnevezésű csoport igazgatója. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító és a New York-i rendőrség hírszerző részlege vizsgálatot indított.

A rendőrségi közlemény szerint a Bloombergnek küldött névtelen fenyegető levél utalást tett a polgármesternek a fegyvertartás megszigorítása érdekében vállalt szerepére. New York elöljárója Thomas Menino bostoni polgármesterrel együtt társelnöke a 2006-ban megalapított, ma már több mint 900 városvezetőt tömörítő Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen csoportnak.

A New Yorkot csaknem 12 éve kormányzó, decemberben leköszönő Bloombergnek szánt, valószínűleg mérget tartalmazó levelet még pénteken találták meg, a Glaze-nek Washingtonba feladottat pedig vasárnap. A küldeményeket további laboratóriumi teszteknek vetik alá, hogy megállapítsák: valóban ricint tartalmaznak-e.

A New York-i polgármesternek küldött levéllel érintkezésbe kerülő polgári alkalmazottak tünetmentesek, a küldeményt megvizsgáló rendőröknél viszont a ricinnek való "kitettség" enyhe tüneteit észlelték. Maga Bloomberg nem vette kézbe a levelet, amelyet a polgármesteri hivatal postabontójában fedeztek fel. A létesítmény egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a Bloombergnek küldött levélen nem szerepel feladó. A zárt légkamrában felbontott küldeményben a fenyegető üzenet mellett rózsaszínű, olajos anyagot találtak.

Márciusban Mississippi államban letartóztatták James Everett Dutschke 41 éves önvédelmisport-oktatót, akit azzal vádolnak, hogy ricint tartalmazó leveleket adott fel Barack Obama elnöknek, valamint egy szövetségi szenátornak és egy helyi bírónak.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, biológiai fegyverek egyik hatóanyaga. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi, vagy a vérébe kerül. A szernek nincs ismert ellenanyaga.