Ötös ikrek születtek Csehországban


A prágai Podoli kórház által közzétett felvétel a huszonhárom éves cseh Alexandra Kinova ötös  ikreinek egyikéről egy inkubátorban, ötös ikrek, iker
Vágólapra másolva!
Annak az esélye, hogy valaki természetes úton legyen várandós ötös ikrekkel, 1:50 millióhoz.
Vágólapra másolva!

Kisebb szenzáció tartja lázban Csehországot: egy 23 éves nő ötös ikreknek adott életet vasárnap. Médiabeszámolók szerint Csehországban eddig csak mesterséges megtermékenyítés eredményeként jöttek világra ötös ikrek, ez az első eset, hogy természetes úton fogant babák születtek ekkora számban. Annak az esélye, hogy valaki természetes úton legyen várandós ötös ikrekkel, 1:50 millióhoz.

A huszonhárom éves cseh Alexandra Kinova ötös ikreinek egyike inkubátorban Forrás: MTI/EPA/Podoli kórház

A négy fiút és egy lányt császármetszéssel segítették világra. A babák 1050 és 1340 gramm közötti súlyúak, jól vannak, bár egyelőre intenzív osztályon helyezték el őket - közölte a prágai kórház. A Terezka, Michael, Daniel, Martin és Alex névre keresztelt csöppségeket 4 éves bátyjuk várja otthon. A gyerekek édesanyját, a 23 éves milovicei Alexandra Kinovát máris "szupermamaként" emlegetik Csehországban.

Az anya két és fél hónapja tudta meg, hogy ötös ikreket hord a szíve alatt. A nő és a babák állapotát a terhesség 31. hetétől egy orvosokból és nővérekből álló szülészeti team kísérte figyelemmel, az esetleges komplikációk esetére pedig műtéti specialisták álltak készenlétben.

Az immár nyolc tagúra bővült család egyébként nehéz anyagi körülmények között él, havonta átlagosan 120 ezer forintnak megfelelő összegből gazdálkodnak. Milovice városa igyekszik segíteni a családnak: először is a jelenleginél nagyobb, három szobás lakásba költözhetnek és két segítőt is kapnak a kicsik ellátásához. Nemcsak a város, hanem az emberek is segítenek, babakocsikat és -holmikat is küldtek már a családnak.