Szíriában bizonyíthatóan vegyi fegyvert használtak

Vágólapra másolva!
Francia szakértők vizsgálatai kimutatták a mérges gázok jelenlétét, de nem tudják, ki vetette be. Amerika szkeptikus az ügyben, és további bizonyítékokat keres. 
Vágólapra másolva!

Laurent Fabius külügyminiszter szerint Franciaország biztos abban, hogy több alkalommal vegyi fegyvert használtak a szíriai polgárháborúban, szakértői vizsgálataik ugyanis kimutatták a mérges gázok jelenlétét a Dzsobarból, Szarakebből, Homszból és Damaszkusz egyik külvárosából származó mintákon. A Le Monde című napilap tudósítói április közepén tanúi voltak a fegyverek bevetésének, ezt követően indultak meg az ellenőrzések. Ennek eredményeit a franciák azonnal továbbítottak az ENSZ Tényfeltáró Bizottságának, amely szemtanúk, egészségügyi dolgozók és menekültek beszámolói alapján maga is jelentést készített.

Eszerint a négy, március-áprilisi támadásban valóban használtak fegyverként kis mennyiségben mérgező vegyi anyagokat, de hogy pontosan kik, arról nem még rendelkeznek egyértelmű, perdöntő bizonyítékokkal. Az ENSZ-nek közvetlenül az áldozatoktól vagy a támadás helyszínéről vett mintákhoz van szüksége a felelősök pontos felkutatásához, a szervezet Emberi Jogi Tanácsa mind a kormányerőket, mint az ellenzéki erőket háborús bűncselekményekkel vádolja.

Az Egyesült Államok további bizonyítékokat kíván begyűjteni a szíriai vegyi fegyver bevetéssel kapcsolatban ahhoz, hogy eldöntse, miként reagáljon, jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Amerika szerint a vegyi fegyverek többsége továbbra is a kormány birtokában van, és a kormány erősen szkeptikus azon állításokkal kapcsolatban, hogy a mérgező gázokat az ellenzéki erők vetették volna be.