Ciánnal szennyezett gyümölccsel mérgezik az elefántokat Indonéziában

Vágólapra másolva!
A WWF indonéz szervezete szerint kevesebb mint 10 év alatt 129 elefánt pusztult el Szumátra szigetén. Az állatok élelem után kutatva sokszor tévednek lakott területekre, ezzel pedig sok bosszúságot okoznak a helyieknek.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint egy évtized alatt 129 veszélyeztetett elefánt pusztult el az indonéziai Szumátra szigetén. Többségükkel méreg vagy puskalövés végzett, ami az orvvadászok elleni hatósági fellépés erőtlenségére utal.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) indonéziai szervezetének jelentése szerint a megölt állatok száma egyre nő. Tavaly 29 elefánt halálát okozta méreg vagy fegyver, ám senkit nem ítéltek el. A jelentés három nappal az után látott napvilágot, hogy a sziget Riau tartományában két elefánt tetemét találták meg, feltehetően mérgezés következtében hullottak el. Múlt hónapban a Tesso Nilo nemzeti park mellett találtak egy tetemet, a gyomrában műanyagba csomagolt méreg volt, az agyarát levágták.

A jelentésben az áll, hogy az elpusztult elefántok 59 százalékát bizonyosan, 13 százalékát feltehetően megmérgezték, 5 százalékát lelőtték. A többivel részint betegség végzett, részint ismeretlen okból pusztultak el. Az elefántot a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemrég a kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolta. Számukat 1985-ben még ötezerre becsülték, mára 2800-2500 egyed maradt közülük. Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy az elefántok védelem nélkül három évtized alatt kihalnak a szigetről.

Élőhelyük elpusztítása nagyban hozzájárul a számuk csökkenéséhez. Fakitermelés, pálmaolaj- és papírgyártás céljából Szumátra erdeinek nagy részét kivágták. Indonéziában az elefántok élelem után kutatva gyakran hatolnak be a falvakba. Letarolják a termést, embereket támadnak meg, ezért a falusiak körében nem népszerűek. Ciánnal szennyezett gyümölccsel mérgezik őket, agyarukra, az elefántcsontra pedig az orrvadászok pályáznak.

Riau természetvédelmi kormányhivatalának vezetője tagadta, hogy nem üldözik az orvvadászatot."Minden elpusztult elefánt esetében nyomozást indítunk. Munkánkat azonban nehezíti, hogy későn fordulnak hozzánk, mert az emberek félnek a hálózatban dolgozó bűnözőktől" - tette hozzá.