Elfoglalta a szíriai hadsereg Kuszeirt

Vágólapra másolva!
Több hetes ostrom után a szíriai kormányerők elfoglalták Kuszeirt - jelentette a szíriai televízió. A stratégiai fontosságú város eddig a Bassár el-Aszad katonái ellen harcoló felkelők kezén volt. A felkelők elismerték, hogy elvesztették a várost, de azt mondják, tovább harcolnak érte.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták a stratégiai fontosságú Kuszeirt a libanoni határ közelében fekvő város három hete tartó ostroma után - jelentette szerdán a szíriai állami televízió. "Hősies fegyveres erőink helyreállították a biztonságot és a stabilitást egész Kuszeirben" - szólt a tévében beolvasott győzelmi jelentés.

A SANA hivatalos hírügynökség által idézett híradás szerint a szíriai hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a Homsz tartománybeli Kuszeir térségét, miután előzőleg megölt sok "terroristát", és sokat fogságba ejtett. A város elleni döntő támadás hajnalban kezdődött, és a kormányerők felszámolták a fegyveres felkelők maradék ellenállási gócait.

Jelenleg tűzszerészek tisztítják meg az aknáktól a város utcáit és épületeit, hogy visszatérhessenek a város lakói. Egy regionális tévécsatorna felvételén az látható, hogy a kormánykatonák Bassár el-Aszad szíriai elnök portréjával ellátott szíriai zászlókat tűznek ki az utcákon lévő törmelékhalmokra.

A felkelők egyik szóvivője azt közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval, hogy elvesztették ugyan a várost, de még küzdenek érte. Az egyik libanoni tévé helyszínen tartózkodó tudósítója élő bejelentkezésében viszont azt mondta, hogy nincs nyoma harcnak Kuszeirben.

Kuszeir egy éve került a felkelők kezére, és a kormányerők három hete kezdték meg a lázadók fellegvárának számító város elleni ostromot. Segítségükre volt a Hezbollah síita libanoni szervezet mintegy kétezer harcosa. A Damaszkuszt az ország tengerpartjával összekötő úton, a libanoni határ közelében fekvő városnak mintegy 20 ezer lakosa volt a polgárháború előtt.