Pornó hajtja az iráni szexuális forradalmat

Vágólapra másolva!
Hiába a merev társadalmi szabályok, az elmúlt időszakban teljesen átalakult a hagyományos iráni családmodell, a fiatalok jónéhány évvel később házasodnak, a nők nem szülnek, a férfiak közömbösebbek lettek a hidzsábos nőkkel, ugyanis bármikor láthatnak lányokat jóval kevesebb ruhában is. A kábeltévéken látott nőknek és a pornónak is szerepe van a változásban, bár ez többeknek csak a kedvét vette le a csajozástól.
Vágólapra másolva!

Ha az ember Iránra gondol, először jó eséllyel hidzsábos nők, megkövezések, merev társadalmi szabályok és a rezsimet átható konzervatív ideológia jutnak eszébe. A Foreign Policy múlt heti cikke viszont azt állítja, hogy a forradalom óta eltelt több mint 30 év alatt hatalmas társadalmi és kulturális változások játszódtak le az iszlám köztársaságban, akár szexuális téren is.

Az Erotic Republic (Erotikus köztársaság) című cikk szerint az iráni diaszpóra hazalátogató tagjai is csodálkozva tapasztalják, hogy szexuális nyitottság terén Irán már nem sokban különbözik a nyugati országoktól. A cikkszerző egyik iráni-brit ismerőse szerint London egy konzervatív városnak tűnik Teheránhoz képest.

A szex már nem tabu

"Általánosságban ez valóban így van, beszélhetünk szexuális forradalomról. A szex már nem tabu, aminek számos oka van. Leginkább az, hogy az internetnek köszönhetően az iráni fiatalok is látják, hogy máshol hogyan viszonyulnak a szexhez. Szerintük már nem lenne következménye, ha a házasság előtt is szexelnének" - írta az Origónak a Teheránban született, de már Londonban élő Farid.

Iráni pár motorbiciklizik Teherán belvárosában Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Bár a jelenséget nehéz adatokkal alátámasztani, különböző számok is azt mutatják, hogy a hagyományos iráni családmodell átalakulóban van. Még soha nem tapasztaltak akkora zuhanást a születendő gyerekek számában, mint 1986 és 2012 között Iránban: az egy nőre jutó születések átlagát mutató index 3,9-ről 1,2-re zuhant, ami komoly népességfogyást vetít előre (ahhoz, hogy egy népesség száma megmaradjon, 2,1-es mutató szükséges). Harminc év alatt 20-ról 28-ra nőtt az összeházasodó férfiak átlagéletkora, és a nők is öt évvel később házasodnak, mint tíz éve. A válások száma is jelentősen megnőtt, tíz év alatt a háromszorosára, évi 150 ezerre nőtt.

Az Origónak nyilatkozó irániak szerint több oka is van, hogy egyre később házasodnak. "A gazdasági problémák miatt egyre drágább a házas élet. Könnyen össze lehet hasonlítani, hogy családdal mennyivel drágább az élet, és emiatt sokan inkább egyedül maradnak" - írta Farid. Egy 37 éves jazdi idegenvezető, Alireza szerint nagyon drágák az ingatlanok az országban, és a vőlegénynek kötelező lakással rendelkeznie.

Teheráni fiatalok nyugati programjai: graffitiznek, BMX- és utcai táncversenyeket rendeznek Forrás: AFP/Behrouz Mehri

"Ráadásul hiába mondanak mást a statisztikusok, sokkal több nő van Iránban, mint férfi. Ezt tisztán lehet látni a metrón, az egyetemeken, az éttermekben, a munkahelyeken, mindenhol" - magyarázta megfigyelését Alireza. A férfi - némileg ellentmondva magának - a külföldi tévéadókra vezeti vissza, hogy most már sokkal rövidebb járás után is összeházasodnak, ugyanis az iráni férfiak közömbösebbek lettek a hidzsábos nők, ugyanis bármikor láthatnak nőket jóval kevesebb ruhában.

A melegek is jobban felvállalják

"Tényleg forradalom zajlik, rohamszerűen nő a válások száma, a homoszexuálisok is annyira elkezdték felvállalni magukat, mint korábban soha, többen már 14 éves korukban elvesztik szüzességüket" - mesélte a teheráni Sem, aki szintén a kábeltévére és az internetre vezeti vissza a nyitottságot, "még szélsőségesek sem feledkezhetnek meg a külvilágról napjainkban".

A Teheránban élő Jafar szerint mindössze annyi változott meg, hogy az irániak is elkezdtek pornót nézni az elmúlt tíz évben, de a házasság előtti szex még így is ritka, a családok közel 90 százalékánál tabunak számít. Többen is azt írták, hogy emiatt a lányok nagyon titkolják, ha szexelnek házasság előtt, és a legtöbben visszaállíttatják a szűzhártyájukat.