300 muzulmánt állított elő Moszkvában a rendőrség

Vágólapra másolva!
Több mint 300 muzulmánt állított elő az orosz rendőrség egy moszkvai imaházban, a rendőrök szélsőséges irodalom után kutattak. Az akció része annak az intézkedéssorozatnak, melyet az orosz hatóságok azért hajtanak végre, hogy - Putyin elnök utasításainak megfelelve - a 2014-es szocsi téli olimpiáig minél több szélsőséges iszlamistát elfogjanak.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendőrség előállított több mint háromszáz embert egy moszkvai muzulmán imaházból, majd a köztük lévő 170 külföldiből 48 ellen eljárást indított, mert megsértették az ország területén való tartózkodásra vonatkozó előírásokat - közölte szombaton az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséggel a moszkvai belügyminisztérium.

A pénteki rendőrségi akció már a harmadik volt az idén a fővárosban, illetve Szentpéterváron, amelyet valamely muzulmán imahelyen hajtottak végre. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az előállítottakat "megelőző kihallgatásnak" vetette alá, és szélsőséges irodalom után kutatva az imaházban lefoglaltak iszlám könyveket.

Az akciók előzménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott a hatóságoknak arra, hogy a Szocsiban jövőre megrendezendő téli olimpiai játékokig fogják el a lehető legtöbb iszlám szélsőségest. Az elnök a játékok védelmére készültségbe helyeztette a biztonsági erőket a Fekete-tenger partján található városban. Szocsi közel fekszik a főleg muzulmánok lakta déli tartományokhoz, ahol még mindig tart a szakadárok fegyveres felkelése Moszkva ellen.

"Keményen vissza kell vágnunk a szélsőségeseknek, akik a radikalizmus, a nacionalizmus és a szeparatizmus zászlaja alatt megpróbálják megosztani társadalmunkat. A korrupció, a bűnözés és a lázadás elleni harcot kíméletlenül és állhatatosan le kell folytatni. Az észak-kaukázusi helyzetet különösen szemmel kell tartani" - jelentette ki Putyin a biztonsági erők vezetőivel tartott tanácskozásán.