28-an haltak meg egy lövöldözésben Líbiában

Vágólapra másolva!
Líbiában továbbra is nagy probléma, hogy mivel a központi hadsereg egyedül nem képes megvédeni az államot, a kormány továbbra sem tiltja be azon félkatonai szervezetek működését, amelyek még a Moammer Kadhafi elleni harcban tüntették ki magukat. A lakosság viszont szeretné, ha ezek a milíciák letennék a fegyvert és az állam védelmét a hadseregre hagynák.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés zajlott le Líbiában szombaton a félkatonai fegyveres szervezetek ellen tüntetők és egy, a védelmi minisztérium jóváhagyásával tevékenykedő milícia tagjai között, az összecsapásban kórházi források szerint 28-an meghaltak, 70-en megsebesültek.

A kelet-líbiai Bengázi városában szemtanúk szerint békésen kezdődött a tüntetés a Líbia Pajzsa nevű fegyveres szervezet központjánál, de aztán a tiltakozók megpróbáltak behatolni az épületbe, mire a milícia tagjai rájuk lőttek.

Az egykori rezsimellenes felkelőkből alakult Líbia Pajzsának egy szóvivője szerint a tüntetők közé fegyveresek vegyültek, akik lőfegyvert és gyújtóeszközöket vetettek be ellenük, ezért folyamodtak ők is fegyverhasználathoz. Líbiában az elmúlt hónapokban növekedett a lakosság ellenszenve a különböző fegyveres csoportokkal szemben, és gyakoribbá váltak a tiltakozó akciók is. Ezek résztvevői azt követelik, hogy végre tegyék le a fegyvert a Moammer Kadhafi diktátor két évvel ezelőtti elűzése óta még mindig működő szervezetek. Különösen kiéleződött a feszültség a múlt hónapban, amikor milicisták minisztériumok ellen intéztek támadást, hogy saját akaratukat kényszerítsék a parlamentre.

Bengáziban rendszeressé váltak a milíciák elleni tüntetések, a lakosság azt szeretné, ha az állami hadsereg venné át a teljes ellenőrzést. A kormány viszont nem rendelkezik elegendő saját erővel ahhoz, hogy fenntartsa a rendet az országban, és kénytelen volt néhány fegyveres csoport működését engedélyezni, köztük a Líbia Pajzsáét is.

Szombat éjjel a vezérkari főnökség egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a Líbia Pajzsa a kormányhadsereg egyik tartalék alakulatának számít, és rátámadni egyenlő egy törvényes katonai erő elleni agresszióval.

Ali Zidan miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Bejelentette, hogy a kormányhadsereg átvette az ellenőrzést a szombati események helyszínéül szolgált épületegyüttesben, a Líbia Pajzsa pedig elhagyta azt. A kormányfő azt is elmondta, hogy a történtek miatt vizsgálatot indítottak.