Vágólapra másolva!
Az ellene tüntetők megleckéztetésére szóülította fel híveit vasárnap Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki egyúttal terroristáknak és fosztogatóknak nevezte a tiltakozókat. Isztambul kormányzója - aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint Erdogan - viszont bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért.
Vágólapra másolva!

Ismét fosztogatóknak és terroristáknak nevezte a török miniszterelnök vasárnap a kormánya ellen tüntetőket, és kijelentette, hogy nem hagyja megfélemlíteni magát.

"Gyújtogatnak és fosztogatják a köztulajdont; a fosztogatók a pontos kifejezés" róluk szólva - mondta Recep Tayyip Erdogan Adana repülőterén, ahol nagyszámú hallgatóság gyűlt össze.

"Hagyhatnánk, hogy anarchisták és terroristák foglalják el a tereket?" - kérdezte a rendőri fellépés igazolásaként.

A kormányfő kétségbe vonta, hogy a tüntetőket az isztambuli Gezi parknak a beépítéstől való védelme motiválná: "a tüntetők 95 százaléka még azt sem tudja, hogy hol van a Gezi park" - mondta, és felszólította híveit, hogy a jövő márciusi helyhatósági választásokon "leckéztessék meg" az ellene tüntetőket.

Erdogan Adenából a Földközi-tenger partján fekvő Mersinbe utazott tovább, amely szintén kormányellenes megmozdulások helyszíne, majd visszatért a török fővárosba.

Az isztambuli repülőtéren több ezer híve előtt Erdogan azt mondta_ "Mi türelmesek maradunk, mi mindig türelmesek vagyunk, de a türelmünknek van egy határa".

Isztambul kormányzója - aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint Erdogan - Erdogannal szemben ugyanakkor bocsánatot kért vasárnap a rendőri túlkapásokért, amelyeknek már három halálos áldozatuk van, és a tüntetőket "független, a pártok fölött álló szabad állampolgároknak" nevezte. Hüseyin Avni Mutlu a Twitter közösségi oldalon tett nyilatkozatában megígérte, hogy a rendőrség nem fogja többé megpróbálni eltávolítani azokat, akik a Taksim téren és a Gezi parkban tüntetnek.

A török rendőrségi szakszervezet eközben bírálta a rendfenntartók túlterhelését a napok óta tartó tüntetések miatt. Faruk Sezer szakszervezeti vezető a török média vasárnapi jelentése szerint azt közölte: már hat rendőr követett el öngyilkosságot, miután 120 órán át kellett helytállniuk az utcai megmozdulásokon. Sezer a hatósági túlkapásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a demonstrálók elleni erőszak erőszakot szült, amint azt a rendőrök is megtapasztalták.

Szombat este ismét több tízezren tüntettek az Isztambuli Taksim téren Erdogan miniszterelnök politikája ellen, a felvonulók vasárnapra pedig még nagyobb méretű akcióra szólították a helyi lakosságot. Isztambul központjában, a Taksim téren a spanyol hírügynökség jelentése szerint vasárnap kora estére mintegy 30 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze.

Az isztambuli tüntetésekről készült korábbi cikkeinket itt olvashatja.