Tovább robog az iráni űrprogram

Vágólapra másolva!
Felavatták az első űrmegfigyelő-központot Iránban. A perzsa állam űrprogramra továbbra is számos állam - így főleg Izrael - vezetésében aggodalmakat ébreszt. A központ avatóünnepségén Ahmad Vahidi védelmi miniszter azt mondta, hogy a mostani fejlesztés nem csak Irán űrbiztonságát szolgálja, mivel a gyűjtött adatokat Teherán más országokkal is kész megosztani.
Vágólapra másolva!

Irán vasárnap felavatta első űrmegfigyelő-központját, amely azokat tárgyakat követi, amelyek az ország területe felett a világűrben haladnak el.

Az iráni fővárostól, Teherántól 200 kilométerre délre fekvő Delizsán településen tartott rendezvényen Mahmúd Ahmadinezsád államfő megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a központ nemcsak a műholdak tevékenységet követheti, de képes ellenőrizni a világűr távoli pontjait is. Az elnök szavait az IRNA hírügynökség idézte.

Irán szeretne saját gyártmányú műholdakat Föld körüli pályára állítani, részben a földrengésveszélyes területeinek tanulmányozása, illetve a távközlés javítása végett, valamint a katonai célú megfigyelések kiterjesztése céljából is. A nyugati hatalmak és Izrael aggodalmai szerint Irán a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták technológiájával és atomprogramjának fejlesztésével nukleáris robbanótöltetek célba juttatásának a képességére tehet szert. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.

Az IRNA szerint az avatóünnepségen Ahmad Vahidi védelmi miniszter azt mondta, hogy a központ nemcsak Irán űrbiztonságát szolgálja, mivel a gyűjtött adatokat Teherán más országokkal is kész megosztani.

Irán idén januárban egy majmot küldött fel a kozmoszba, és az űreszköz épségben visszahozta az állatot a földre. A Piszgám (Úttörő) nevű, 285 kilogrammos űrkabint mintegy húsz percre ballisztikus szuborbitális pályára állították egy Kavosgar-5 hordozórakéta segítségével. Az ország 2009 óta eddig három műholdat bocsátott fel, valamint 2010 februárjában egy kapszulát patkánnyal, teknősbékákkal és rovarokkal. Egy 2011-es kísérlet majom felküldésére kudarccal végződött, amit Teherán burkoltan el is ismert, de az okát nem közölte.