Bűnös a halál angyalának nevezett felügyelő

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta a kelet-spanyolországi geronai esküdtbíróság azt az idősotthoni felügyelőt, aki 2009-2010-ben tizenegy embert gyilkolt meg az intézetben.
Vágólapra másolva!

A halál angyalának is nevezett 45 éves Joan Vilát 2010. október 18-án vették őrizetbe, miután a katalóniai Olotban működő szeretetotthon egyik 85 éves lakója súlyos égési sérülések következtében elhunyt - írja az MTI.

Ekkor vallotta be, hogy savat itatott az áldozattal és az otthon két másik idős lakójával, hogy véget vessen a szenvedéseiknek.

Később Vila azt is bevallotta, hogy 2009 augusztusa és 2010 októbere között inzulintúladagolással, illetve halált okozó gyógyszerkeverékek beadásával további nyolc ember halálát okozta.

Az esküdtbíróság kilenc tagja kedden egyhangúlag hozta meg az ítéletet, amely azt is kimondja, hogy tetteinek elkövetése során az őr nem volt zavarodott elmeállapotban. Az esküdtek nem találtak semmilyen enyhítő körülményt.

A büntetés pontos mértékére vonatkozó ítéletet később hozzák meg. Az ügyész 194 évi börtönbüntetés kiszabását kérte, míg az ügyvéd - védence mentális zavaraira hivatkozva - húszévi, de nem börtönben letöltendő, felügyelet alá helyezést indítványozott.