Kína az amerikai egyetemeket veszélyezteti

Vágólapra másolva!
Chen Guangcheng Amerikába menekült Kínából, eddig egy egyetemtől ösztöndíjat kapott, de ezt most elvesztette. A vak ügyvéd szerint ezt a kínai rezsim intézte el.
Vágólapra másolva!

Chen Guangcheng szerint a kínai hatóságok nyomásának hatására vesztette el az ösztöndíját a New York Universityn - írja a brit Guardian. A 41 éves vak ügyvéd ügye tavaly nagy port kavart, amikor elhagyta a házi őrizetét Kínában és a pekingi amerikai nagykövetségen kért menedéket.

Az intézmény, amely tavaly május óta adott ösztöndíjat Chennek tagadta, hogy kínai nyomás lenne a háttérben, szerintük mindössze annyiról van szó, hogy lejárt a kínai férfi ösztöndíja, amit nem újítanak meg.

Az ügyvéd családjával jelenleg Amerikában él, de Greenwich Village-i otthonukat június végéig el kell hagyniuk. Egyelőre nem tudni, hova fognak költözni. Chen Kínában 18 hónapot töltött házi őrizetben, miután több olyan ügyben is részt vett, amelyek a kötelező sterilizációval, és abortusszal foglalkoztak.

"A kínai kommunista rezsim hatalma sokkal nagyobb az amerikai akadémiai berkekben, mint az képzelnék. Kína az akadémiai függetlenséget veszélyezteti" - mondta Chen.