Vágólapra másolva!
Hétfőre általános sztrájkot hirdettek Törökországban. A belügyminiszter úgy véli, a megmozdulások törvénytelenek, ezért a biztonsági szervek közbe fognak lépni.
Vágólapra másolva!

A török belügyminiszter szerint törvénytelen volt az a hétvégi szakszervezeti felhívás, amely általános sztrájkot hirdetett meg hétfőre Törökországban.

Muammer Güler kijelentette: a biztonsági szervek "nem fogják engedni", hogy "az embereket törvénytelen akciókkal, például munkabeszüntetéssel és sztrájkkal az utcára vigyék".

Arra utalt, hogy két nagyobb és három kisebb török szakszervezeti tömörülés általános sztrájkot hirdetett meg hétfőre egész Törökország területére. A közalkalmazotti szakszervezetek szövetsége (KESK) és a baloldali Török Forradalmi Szakszervezetek Szövetsége (DISK), valamint három kisebb érdekvédelmi szervezet az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak miatti tiltakozásul jelentette be, hogy munkabeszüntetést tartanak.

A két szakszervezeti tömörülés június 5-én bekapcsolódott a kormányellenes megmozdulásokba, és több tízezer embert mozgósított a tüntetésekre több török nagyvárosban.

A török elnök vasárnap azt mondta, hogy a tüntetőket terroristák manipulálják, írja a brit BBC. A hétvégi tüntetés során 500 embert tartóztattak le. Több ügyvéd is arra panaszkodott, hogy nem találkozhatott letartóztatott védencével, és azt sem tudja, hol tartják fogva.