Otthon is beveti drónjait az FBI

Vágólapra másolva!
Elismerte az FBI, hogy az USA-ban is alkalmaz felderítő drónokat. Robert Mueller FBI-igazgató szerint nincs rajtuk fegyver, és csak ritkán használják őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "különleges incidensek esetén" felderítő drónokat alkalmaz amerikai területen - ismerte el szerdai, a leleplezett titkosszolgálati adatgyűjtéssel kapcsolatos szenátusi meghallgatásán Robert Mueller, az FBI igazgatója. Mueller szerint az FBI-nak csak "nagyon kevés" drónja van és azokat "nagyon minimális módon" és "nagyon ritkán" alkalmazza. Az FBI még a kezdeti szakaszában van a dróntevékenységre vonatkozó szabályozás kidolgozásának - mondta.

Barack Obama amerikai elnök májusban jelentette be, hogy a felfegyverzett drónok alkalmazása kizárólag az Egyesült Államokon kívüli területekre korlátozódik. A Fehér Háznak a felfegyverzett pilóta nélküli gépek bevetésére vonatkozó irányelvei szerint ilyen eszközöket csak a nyílt hadszíntereken kívül, olyan övezetekben szabad alkalmazni.

A szövetségi hatóságok belföldön alapvetően az országhatárok feletti járőrözésre használják a drónokat, illetve különleges esetekben bűnügyeknél. Februárban ilyen eszközt alkalmaztak, amikor Alabamában egy fegyveres lelőtte egy iskolabusz sofőrjét és túszul ejtett egy ötéves utast.

A júliusban leköszönő Mueller a szenátus igazságügyi bizottsága előtt szerdán védelmébe vette a titkos adatgyűjtéseket. Szerinte a telefonos híváslisták elemzése 10-12 alkalommal járult hozzá terrorcselekmények megakadályozásához. A híváslisták figyelése révén meg lehet akadályozni egy újabb esetleges szeptember 11-ét vagy Bostont (az április 15-i kettős robbantásra utalt).