Mozog a vitrinben egy óegyiptomi szobor

Vágólapra másolva!
Magától forog egy óegyiptomi szobor egy manchesteri múzeumban. A múzeum egyiptológusa misztikus erőket sejt, de van, aki szerint létezik racionális magyarázat.
Vágólapra másolva!

Értetlenül állnak a muzeológusok egy furcsa jelenség előtt a Manchester Museumban. Egy az ókori Egyiptomból származó szobor ugyanis látható külső körbeavatkozás nélkül lassan-lassan körbeforog a vitrinjében. A körülbelül 25 centiméter magas szobor egy egyiptomi sírból került elő, és 8 éve van a múzeum tulajdonéban, de eddig nem tapasztaltak hasonló jelenséget vele kapcsolatban - írja a Telegraph brit lap.

A jelenségre Campbell Price, a múzeum egyiptológusa figyelt fel. Egy nap azt vette észre, hogy a szobor elfordult, amit nagyon furcsállt, mert a vitrinhez csak neki van kulcsa, és ő nem nyúlt hozzá. "Visszafordítottam, de másnapra megint elmozdult. Ekkor készítettünk egy time-lapse videót, és bér puszta szemmel észrevehetetlen, a filmen jól létszik, ahogy forog" - idézte a Manchester Evening News.

A férfi szerint az ilyen szobrokat múmiák mellé temették, abban a hitben, hogy ha a múmia elpusztul, akkor a szobor nyújthat helyet a léleknek. Úgy vélte, ez okozza a mozgását is.

Mások szerint azonban szó sincs misztikus erőkről, egyszerűen a szerpentinit ásványból készült szobor és az üvegpolc eltérő anyaga miatt finom rezgésre megfordul a szobor. A helyi egyiptológus azonban kételkedik a racionális magyarázatban, mivel a szobor évek óta azon a polcon áll, és eddig nem mozgott.