Bezárták a főnököt a kínai üzembe

hip Starnes, a Specialty Medical Supplies amerikai vállalat társtulajdonos vezérigazgatója kinéz egy rácsos ablakon 2013. június 25-én, amikor felháborodott munkásai ötödik napja tartják fogva pekingi gyárában.
Vágólapra másolva!
Két hónapig nem fizetett bért az amerikai főnök, a kínai munkások pedig azt hitték, hogy át akar települni Indiába, ezért bezárták.
Vágólapra másolva!

Házi őrizetben, "irodafogságban" tartják amerikai főnöküket immár napok óta munkaügyi vitájuk miatt egy Peking peremkerületében lévő üzem dolgozói - jelentette a kerületi kormányzat közleménye nyomán a kínai média.

Chip Starnes gyára ablakában Forrás: AFP/Mark Ralston

Chip Starnest, egy orvosi eszközöket gyártó vállalat elnökét körülbelül százan őrzik péntek délután óta. Azt követelik tőle, hogy fizessen ki két hónapi elmaradt bért.

A tízéves cég vezetője úgy döntött, hogy fröccsöntő üzeméből az utolsó 30 embert is elbocsátja, és áttelepül Indiába. Ám a termelést nemcsak a fröccsöntő üzemben, hanem az összes üzemegységnél felfüggesztették, a gépeket előkészítették leltározáshoz, s a további gyártáshoz nem áll rendelkezésre alapanyag.

A másik üzem dolgozói ezért gyanút fogtak és attól tartanak, hogy a maradék gépeket is elviszik, és ott maradnak munka és fizetség nélkül. Ez okozta a kollektív fellépést - fogalmaz a hivatalos közlemény.
Starnes és a dolgozók képviselői többfordulós egyeztető tárgyalásokat tartottak a Huajzsou kerületi munkaügyi illetékesek és a szakszervezet közvetítésével, de egyelőre nem jutottak egyezségre. A felek között állítólag elhúzódó - 2,7 millió jüanos (100 millió forint) - bérvita is van.

Sajtóbeszámolók szerint a dolgozók őrt állítottak az irodaépület összes kijáratához. A 42 éves Chip Starnes, a róla közölt képeken kétségbeesett arccal, egy rácsos ablak mögött tűnik fel. Az AP amerikai hírügynökségnek azt nyilatkozta, "csapdába esett állatnak" érzi magát. Az amerikai nagykövetség képviselői is a helyszínen vannak.

Christian Murck, az amerikai kereskedelmi kamara kínai elnöke szerint ma már nem jellemző a külföldi tulajdonosokat érintő munkaügyi viták effajta rendezése, mint mondta, 15 évvel ezelőtt ilyenre több példa akadt.