Egész Brazília tüntet

Vágólapra másolva!
Több iskolát is bezártak Brazíliában, ahol szerdán az egész országra kitejedő tüntetések lesznek.
Vágólapra másolva!

Brazília egész területén újabb tüntetésekre készülnek szerdán a korrupció, az oktatás és az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-es futball-világbajnokság magas kiadásai miatt.

Ellenállásba ütközik a brazil elnök politikai reformokról szóló népszavazási terve a hetek óta zajló tüntetések lecsillapítására. Jogászok és politikusok kérdőjelezték meg a tervezett referendum jogszerűségét, részben ezért hirdettek szerdára országszerte további tiltakozásokat.

Henrique Alves, az alsóház elnöke kedden elmondta, hogy a politikai reformokról a kongresszusnak kellene döntést hoznia. Véleményével jogi szakértők is egyetértettek. Fernando Henrique Cardoso korábbi elnök úgy vélte, hogy Dilma Rousseff államfő népszavazási javaslata egyenesen alkotmányellenes.

Eközben szerdán az egész országban újabb tüntetésekre készülnek. Így kívánnak tiltakozni a korrupció, az oktatás és az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-es futball-világbajnokság magas kiadásai miatt. Brazíliaváros néhány iskolájában emiatt felfüggesztették az oktatást.
A Konföderációs Kupa Brazília-Uruguay elődöntőjének helyszínéül szolgáló Belo Horizonte városában szintén gyülekeznek már a tüntetők első csoportjai. A Konföderációs Kupát sokan a jövőre esedékes világbajnokság előkészítő eseményének tartják.

A Brazíliában két hete kezdődött, százezreket megmozgató tömegtüntetések egyik célja a tömegközlekedés olcsóbbá tétele, emellett a korrupció, a rossz minőségű közszolgáltatások, a kormányzati költekezés ellen is tiltakoznak.