Tűzhalált halt elittűzoltókat gyászol az USA

Erdőtűz pusztít az Arizona állambeli Yarnellben 2013. június 30-án. A 800 hektáron pusztító tűz oltása közben legalább 19 tűzoltó meghalt
Vágólapra másolva!
Egy egész elittűzoltó-egység vesztette életét a hétvégén az USA Arizona államában egy bozóttűzben. A tűzoltók tűzpásztát próbáltak kialakítani, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését, de a tűz gyorsabb volt náluk. Barack Obama elnök hősöknek nevezte őket. Az arizonai tüzekben eddig 200 lakóház semmisült meg.
Vágólapra másolva!

Napok óta kiterjedt erdő- és bozóttüzekkel küzdenek az Egyesült Államok Arizona államában, és a meteorológiai előrejelzések sem kecsegtetnek azzal, hogy enyhülhet a természeti csapás.

Az állam fővárosától, Phoenixtől északnyugatra fekvő térségben hétfőre már több mint 60 hektáros területen tombolt a tűzvész, a lángok több mint 200 lakóházat pusztítottak el, több település lakosságát is ki kellett telepíteni. A térségben fekvő Yarnellben például az épületek felét elpusztította a tűz.

Az autóikkal távozó helyi lakosokat fekete füstpamacsok kísérik, sokan biztos távolból szemlélik: vajon az ő otthonukat is elérték-e a lángok - írja a CNN amerikai hírtelevízió hírportálja. A tüzet feltehetően villámlás okozta, és a rendkívül száraz és forró időben gyorsan terjed. A lángokkal 200 tűzoltó küzd, de dolgukat a rendkívül meleg és száraz időjárás, és a kiszámíthatatlan szél is nehezíti.

Tűzoltók egy erdőtűz helyszínén az Arizona állambeli Yarnellben Forrás: MTI/AP/The Arizona Republic/David Kadlubowski

Rendkívüli tragédia

A tűznek egyelőre nincs civil áldozata, viszont a helyi tűzoltóságot rendkívüli tragédia érte: 19, kimondottan erdő- és bozóttüzek oltására kiképzett tűzoltó lelte halálát a lángok között. A 2001. szeptember 11-i USA-ellenes terrortámadások óta nem vesztette életét ilyen sok tűzoltó az USA-ban egyetlen esemény alatt.

Az eredetileg közeli Prescottból érkező csapat feladata az lett volna, hogy az aljnövényzetet eltávolítsa, a földet felásva éghető anyagoktól megszabadított védővonalat hozzon létre, és ezzel megakadályozza a tűz továbbterjedését a Phoenxitől 130 kilométerre északkeletre fekvő Yarnell közelében.

Forrás: AFP

"Normál körülmények között úgy ásunk tűzvédelmi árkot, hogy biztos menekülési útvonalunk, és biztonsági zónát is kijelölünk. Az ő biztonsági zónájuk nem volt elég nagy, a tűz egyszerűen megelőzte őket - idézte a CNN Art Morrisont, a helyi erdészet szóvivőjét.

A legrosszabb körülmények

Dan Fraijo prescotti tűzoltóparancsnok szerint legjobb és legelkötelezettebb kollégái vesztek oda. "Ezek azok a srácok, akik tíz kilométert gyalogolnak 20 kilogrammos felszerelésben. Az éjszakát is odakint töltik, miközben megpróbálják elzárni a tűz útját."

A tűzoltók kénytelenek voltak sátorszerű tűzvédelmi menedékeiket felállítani, miután körbevették őket a lángok. "Az egyik utolsó menekülési módszer, amihez egy tűzoltó folyamodhat, hogy olyan mélyre ás, amennyire csak tud, és tűzálló anyaggal borítja be magát, abban reménykedve, hogy a tűz átzúg fölötte, és ő túléli" - idézte a BBC a tűzoltóparancsnokot. "Erre bizonyos körülmények között 50 százalék esélyük van. Ez egy olyan extrém intézkedés, amit csak a legrosszabb körülmények esetén alkalmaznak."

Az arizonai rendőrség szerint a tűzoltóknál voltak tűzvédelmi takarók, de az adott körülmények között hatástalannak bizonyultak. "Egyeseket ilyen takarók alatt találtunk meg, de sajnos úgy tűnik, a lángok és a hőség túl nagy volt." Az elitegység két további tagját súlyos égési sérülésekkel vitték kórházba.

Forrás: MTI/AP/The Arizona Republic/David Kadlubowski

Hősök

Barack Obama amerikai elnök hősöknek nyilvánította az elhunyt tűzoltókat, akik "polgártársaik élete és vagyona megmentéséért nagy veszélynek tették ki magukat". Jan Brewer arizonai kormányzó a "legsötétebb napnak" nevezte a tűzoltók halálának napját. John McCain arizonai szenátor, korábbi republikánus elnökjelölt közölte, minden amerikai a tűzoltókért és hozzátartozóikért imádkozik

Arizonában az USA nyugati részét sújtó hőhullámban másutt is lángra kapott az aljnövényzet. Phoenix egyik külvárosában dúló tűz miatt még az is felmerült, hogy kitelepítsék a hírhedt sátorvárost, a Maricopa megyei seriff sokat vitatott ötlete alapján a túlzsúfolt megyei börtönt tehermentesítő fogolytábort. Félő volt, hogy ellepi az elítélteket a füst.

A térségben - Arizonán kívül Kaliforniában is - napok óta rendkívüli hőség van. Több tucat ember került kiszáradás és hőguta miatt kórházba. Egyes helyeken 54 Celsius fokot mértek, ami már közel áll a kaliforniai Death Valleyben 100 éve mért hőségrekordhoz. 1913-ban itt mérték a földön a legmelegebb hőmérsékletet, akkor 56,7 Celsius fok volt a Furnace Creek Ranch-on. http://wmo.asu.edu/world-highest-temperature