Snowden Venezuelába vagy Bolíviába tarthat

Vágólapra másolva!
Venezuela és Bolívia jelezte, megfontolná, hogy menedékjogot adjon a kémkedéssel vádolt amerikai informatikusnak, Edward Snowdennek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársa ellen vádat emeltek hazájában, miután információkat szivárogtatott ki az amerikai szervek titkos adatgyűjtési gyakorlatáról - írja az MTI.

Az informatikus - aki jelenleg feltehetően a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodik - a WikiLeaks portál szerint 21 országban kért menedéket, de az Oroszországnak benyújtott kérelmet visszavonta.

Nicolás Maduro venezuelai elnök védelmébe vette Snowdent. Moszkvában, a földgázexportőr országok találkozóján kijelentette: ideje lenne abbahagyni egy olyan ember szidalmazását, aki "valami nagyon fontosat tett az emberiségért", és "megérdemli, hogy megvédje a világ".

Evo Morales bolíviai elnök - aki szintén részt vesz a moszkvai találkozón - azt mondta, Bolívia megfontolná Snowden menedékkérelmét, de egyelőre nem érkezett ilyen kérelem a bolíviai hatóságokhoz.

Európából Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban kért menedéket. Emellett két ázsiai ország - India és Kína - és hat latin-amerikai ország, Bolívia, Brazília, Ecuador, Kuba, Nicaragua és Venezuela hatóságainak juttatott el ilyen kérelmet.

Az európai országok közül Ausztria, valamint a finn, a holland, az ír, a lengyel, a német, a norvég, a spanyol és a svájci hatóságok közölték, hogy nem biztosítanak menedékjogot a kiszivárogtatónak, mert törvényeik szerint külföldről nem lehet menedékjogot kérni. Olaszország közölte, hogy tanulmányozza a kérdést.

Franciaország közölte, hogy nem kapott ilyen hivatalos kérelmet, Izland nem reagált. India elutasította a kérelmet, Kína nem volt hajlandó megerősíteni, érkezett-e menedékkérelem a kínai hatóságokhoz Snowdentől.

Brazíliában a külügyi szóvivő közölte, hogy a dél-amerikai ország nem nyújt menedéket az amerikai informatikusnak. Rafael Correa ecuadori elnököt idézve azt írta a The Guardian című londoni lap: Ecuador addig nem tudja megvizsgálni Snowden menedékkérelmét, amíg az amerikai nem lép ecuadori területre, de a quitói kormány nem fog segíteni az informatikusnak eljutni a dél-amerikai országba.