Vágólapra másolva!
Mohamed el-Baradei lett az ideiglenes kormányfő Egyiptomban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-békedíjas volt főigazgatója egy liberális-baloldali pártszövetséget vezet, eddig ellenzékben volt.
Vágólapra másolva!

Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást szombaton Kairóban - jelentette be a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció. El-Baradeit - három nappal Mohamed Murszi iszlamista elnök hadsereg általi eltávolítása után - Adli Manszúr ideiglenes államfő nevezte ki, hogy a rendkívüli választásokig vezesse az ideiglenes kormányt.

Katonai, politikai és diplomáciai források eleve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatóját tartották a legesélyesebbnek. Az ellenzék korábban őt választotta képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában. El-Baradei személyét elfogadják a nyugati kormányok is, amelyek eddig kerülték, hogy Mohamed Murszi iszlamista elnök szerdai eltávolítását katonai puccsnak minősítsék.

Murszi hívei nehezen fogadják el, hogy az elnököt a hadsereg segítségével leváltották, a péntek esti tüntetéseken az iszlamisták és a leváltott elnök ellenfelei között kitört erőszaknak közel háromtucat halottja volt. Friss beszámolók szerint szombat este is gyülekeznek Murszi dühös hívei. Az elnöki őrség kairói parancsnokságánál gyülekező csoport tagjai Murszi elnöki hatalomba való visszahelyezését követeli. "Még mindig Murszi a köztársaság elnöke, nem fog lemondani, folytatja a tiltakozást, és nem fogja feladni" - idézett a Telegraph brit lap egy tüntetőt.