Az oligarchák miatt már nagykövetek támadják a bolgár kormányt

Vágólapra másolva!
A német és a francia nagykövetek az oligarchákkal való kapcsolat megszakítására szólították fel a bolgár politikai vezetést, mert az oligarchikus modell szerintük összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel.
Vágólapra másolva!

Az oligarchákkal ápolt kapcsolataik megszakítására szólította fel hétfőn a bolgár vezetést Németország és Franciaország szófiai nagykövete. Matthias Höpfner német és Philippe Autier francia nagykövet szokatlan módon közös nyilatkozatot adott ki a bulgáriai belpolitikai helyzetről. A diplomaták ebben azt hangsúlyozták, hogy az európai uniós tagság "egy civilizáció választása (...) az oligarchikus modell ezzel összeegyeztethetetlen, nemcsak Bulgáriában, hanem máshol is". A nagykövetek szerint egy jól kormányzott Bulgária nemcsak a bolgárok, hanem az egész EU érdeke is, különösképpen Németország és Franciaország számára, amelyek jelentős arányban járulnak hozzá az uniós fejlesztési alapokhoz.

Bulgáriában több mint három hete ismét tüntetők ezrei vonulnak nap mint nap Szófia és más nagyvárosok utcáira, a májusi előrehozott választások után megalakult kormány távozását követelve. Vasárnap a fővárosban 8-10 ezres tömeg gyűlt össze, "maffia", "Mondjatok le!" jelszavakat skandálva.

Plamen Oresarszki kormányfő röviddel a hivatalba lépése után haragította magára a tömegeket azzal, hogy egy kétes hírű médiamágnást nevezett ki a bolgár nemzetbiztonsági hivatal élére. A német és a francia nagykövet nyilatkozatában hangsúlyozta: "A demokráciákban magától értetődő, hogy a közhivatalokba feddhetetlen, az adott feladatra alkalmas személyeket neveznek ki, illetve hogy a közjót az egyéni érdekek fölé helyezik." Megállapították továbbá, hogy a bolgár társadalmat "nyilvánvalóan aggodalommal tölti el, hogy a magánérdekek áthatják a közszférát".