Polgárháborúra készülnek Egyiptomban

Mohamed Murszi leváltott elnök támogatói menekülnek a könnygázfelhőkből miután a tömegbe lőttek a katonák Kairóban, 42 iszlamistát öltek meg a hétvégén
Vágólapra másolva!
Mindenki másképp magyarázza a hétfői vérengzést Egyiptomban. Az eltávolított elnök hívei szerint a hadsereg vérengzést követett el, míg a katonaság szerint terroristák támadtak rájuk. A több mint ötven halottal járó lövöldözésnek még súlyosabb következményei lehetnek: a politikai párbeszéd megakadt, az erőszak elszabadulni látszik, mindenki polgárháborútól tart.
Vágólapra másolva!

A hétfő hajnali kairói lövöldözés alapos kivizsgálását ígéri Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi elnök, aki egyúttal közölte, nagyon sajnálja a történteket. Hétfőn hajnalban 51 ember vesztette életét eddig nem tisztázott körülmények között az egyiptomi köztársasági őrség egyik laktanyájánál, ahol állítólag Mohamed Murszit, a múlt szerdán eltávolított elnököt tartják házi őrizetben.

Az eseményekre mindenki másképp emlékszik. A Muszlim Testvériség - amelyhez Mohamed Murszi is tartozik - azt állítja, hívei éppen a hajnali imát mondták, amikor a hadsereg figyelmeztetés nélkül tüzet nyitott rájuk. A mozgalom tagjai "mészárosnak és orgyilkosnak" nevezték 'Abdul Fattáh asz-Szíszí tábornokot, a hadsereg vezetőjét, és azt állítják, a katonák a tüntetők lábára céloztak, könnygázt is használtak, és az áldozatok között gyerekek is vannak.

Mohamed Murszi leváltott elnök támogatói menekülnek a könnygázfelhőkből Forrás: AFP/Mahmoud Khaled

A katonaság verziója szerint viszont egy "fegyveres terroristacsoport" próbálta megrohamozni a laktanyát, a halottak között van egy katonatiszt is, és tucatnyi katona is megsérült. A belügyminisztérium szerint egy rendőr is életét vesztette.

Újabb Szíria

A felek hétfőn sajtótájékoztatókon adták elő videofelvételekkel is megtámogatott saját verziójukat, a felelősséget a másikra tolva. Az egyelőre 51 halott mellett közel 350-en sebesültek meg, de az áldozatok száma a helyszíni beszámolók szerint várhatóan nőni fog.

A Guardian tudósítója által az egyik kórházban meginterjúvolt, Murszi táborához tartozó sérültek egybehangzóan állították, hogy a katonák ima közben kezdték a lövöldözést, előbb könnygázgránátokat, majd éles lőszert lőttek a tüntetők feje fölé, aztán oldalról egy másik egység jött, amely közvetlenül az emberek közé lőtt. Az egyik szemtanú hallani vélt egy katonát, amint azt kiabálja, hogy "Ne lőjetek!", de őt lőtték le először, egy másik sérült szemtanú azt mondta, először be sem akarták engedni a kórházba.

A leváltott elnök támogatói tiltakoznak a hadsereg egyik támaszpontjának közelében Forrás: AFP/Mahmud Hams

A testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Pártja a vérengzés után felkelésre buzdította az egyiptomiakat azokkal szemben, "akik tankokkal próbálják ellopni a forradalmat", egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, lépjen közbe, állítsa meg a hasonló vérontásokat, és akadályozza meg, hogy Egyiptom "újabb Szíriává váljék".

Elszabaduló erőszak

Egyiptomban hónapok óta növekvő feszültség robbant ki a múlt hét végén, amikor országszerte milliók vonultak az utcákra Mohamed Murszi tavaly megválasztott iszlamista elnök távozását követelve. Murszival, aki kis többséggel nyerte a tavalyi elnökválasztást, az ország nagy része elégedetlen volt, elsősorban a rossz gazdasági helyzet, az élelmiszerek és az üzemanyag árának emelkedése, a rendszeres áramkimaradások miatt, és sokan úgy érezték, hogy az elnök egyre önkényesebben gyakorolja hatalmát.

Murszi a múlt hét elején sorra kapta az ultimátumokat, hogy mondjon le, előbb a Tamarrud (lázadás) mozgalmától - akik állításuk szerint 22 millió aláírást gyűjtöttek össze az elnök távozása mellett -, majd a hadseregtől, de egyiknek sem tett eleget. Végül szerdán a hadsereg lépett, feloszlatták a parlamentet, és házi őrizetbe helyezték Murszit, aki azonban nem nyugodott bele ebbe. Arra hivatkozva, hogy ő az ország demokratikusan megválasztott vezetője, akit katonai puccsal távolítottak el, békés ellenállásra szólította híveit.

A Muszlim Testvériség egyik megsebesült támogatóját viszik a társai Kairóban Forrás: AFP/Mahmoud Khaled

Az elnökellenes tüntetésekkel párhuzamosan folyamatosan nőtt támogatóinak utcai jelenléte, sorra szervezték a szimpátiatüntetéseket is. A Murszi hívei és ellenzői, illetve a hadsereg közötti felszültség több helyen torkollott halálos áldozatokkal járó atrocitásokba - pénteken három ember vesztette életét ugyanannál a laktanyánál -, de a hétfő hajnali incidens minden eddiginél véresebb volt.

Kaotikus helyzet

Az egyiptomi hadseregtől nem idegen, hogy erőszakosan, sőt brutálisan lépjen fel a tüntetőkkel szemben. 2011-ben harci járművekkel hajtottak bele kopt keresztények tüntető tömegébe a kairói Maszpero negyedben, 27 embert megölve. Az is igaz, hogy az utóbbi napokban a hadsereg viszonylag visszafogott volt, az indulatok elsősorban Murszi hívei és ellenzői között dúltak. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint csak július 5-én 36 ember vesztette életét a két tábor közötti összecsapásokban, de sem a rendőrök, sem a katonák nem léptek közbe.

A legújabb vérontás erősen rányomja a bélyegét az elnök múlt heti eltávolítását követő, a politikai patthelyzet megoldására és új átmeneti miniszterelnök kijelölését célzó tárgyalásokra. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-díjas volt vezetője, ellenzéki politikus jelöltségét az iszlamisták nem fogadták el, de új jelöltet egyelőre nem találtak. Miniszterelnök nélkül egyelőre nincs ideiglenes kormány Egyiptomban, így a hatalom a hadsereg kezében marad.

Forrás: AFP/Mahmoud Khaled

Nincs párbeszéd

A katonaság azt állítja, hogy nem célja megtartani a hatalmat, az azonban kérdéses, hogy a politikai pártok megfelelő egyezségre tudnak-e jutni az átmeneti kormányfőről, és mikor állhat fel egy átmeneti civil kormány. Ennek esélyét jelentősen lecsökkentette a hétfő hajnali öldöklés, ami után a keményvonalas iszlamista, de Murszi eltávolítása mellett álló szalafista Núr párt kivonult az egyeztetésekről.

Az események sokakban keltettek polgárháborús rémképeket, még Ahmed at-Tajib, a kairói al-Azhar egyetem sejkje, a szunnita muszlimok legnagyobb tekintélyű vallási vezetője is polgárháborús veszélyre figyelmeztetett, és közölte, elzárkózik mindentől, amíg el nem csitult az erőszak. Véleményét mások is osztják. Egy BBC-nek nyilatkozó kairói ügyvéd szerint Murszi kész lett volna tárgyalni a helyzetről, de a hadsereg nem akart, ezért most káosz uralkodik el az utcákon, és a polgárháború felé sodródik az ország. Erre figyelmeztetett vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

A BBC elemzője szerint a lövöldözés még jobban kiélezte a konfliktust a katonaság és a testvériség között. A helyzet politikai rendezése is dugába dőlni látszik. Az ideiglenes elnök ugyan vizsgálatot rendelt el a hajnali vérengzés körülményeinek tisztázására, de ennél többre lesz szükség, hogy visszahozzák Egyiptomot a szakadék széléről.