Túl lassan landolt a San Franciscó-i gép

Vágólapra másolva!
Túl lassan repült a szombaton San Franciscóban földhöz csapódott dél-koreai gép, a pilótának ez volt az első landolása Boeing 777-essel. A két halálos áldozat közül az egyiket a kiérkező mentők gázolhatták el.
Vágólapra másolva!

Az előírtnál jóval kisebb sebességgel közelített a leszállópályához az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság Boeing 777-es gépe, amely szombaton szerencsétlenül járt San Franciscóban - közölte vasárnap az amerikai közlekedésbiztonsági szolgálat, miután elemezte a gép fekete dobozai által rögzített adatokat és hangfelvételt.

A pilóták másfél másodperccel a földet érés előtt megpróbálták felgyorsítani a gépet, hogy újra a levegőbe emelkedjen, de már túl késő volt. Ez egybevág azzal, amit a szemtanúk mondtak a szerencsétlen landolás után. A hang- és adatrögzítő dobozok elemzése során azt is kiderült, hogy a pilóták műszaki hibát nem észleltek a gépen.

A tragédiába torkolló landolás volt az első, amit a gépet vezető pilóta, Li Kang Guk ezzel a géptípussal végrehajtott - írta internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió. A cikk szerint az egyébként tapasztaltnak számító pilóta összesen 43 órát vezetett korábban Boeing 777-es repülőt. A San Franciscó-i repülőteret viszont jól ismerte, 1999 és 2004 között sokszor repült oda Szöulból.

A földet éréskor a repülőgép kicsúszott a leszállópályáról, egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott. Hivatalos adatok szerint ketten meghaltak és több mint száznyolcvanan megsérültek. A két halott egy 16 és egy 17 éves kínai lány. Ők a gép hátsó részében utaztak, és holttestükre a gépen kívül bukkantak rá a mentőalakulatok.

A hatóságok szerint nem kizárt, hogy egyikük nem a landoláskor halt meg, hanem a baleset utáni káoszban elgázolta az utasok segítségre siető mentőkocsik egyike, a sérülései legalábbis erre utalnak. Igazságügyi orvos szakértők már megkezdték a holttest vizsgálatát.

A nyolcvan sérült közül harmincat még kórházban ápolnak. Nyolc utasnak súlyos az állapota, ketten gerincsérülés következtében megbénultak.