Kirill pátriárka holtan feküdt a strandon

Vágólapra másolva!
Holtan találták Kirill pátriárkát egy Várna közelében fekvő strandon, ahova gyakran járt úszni. A bolgár ortodox egyház második embere úgy tűnik, megfulladt, búvármaszk és pipa volt rajta. Kirill két évig vezette is az egyházat, de a rendszerváltás előtt besúgó volt. 
Vágólapra másolva!

Kirill várnai metropolitának, az ország egyik legbefolyásosabb egyházi vezetőjének holttestére bukkantak kedden Bulgáriában, a tengerparton. A holttestet Várna egyik külterületén, Trakata strandján találták meg - írta a novinite.com bolgár híroldal.

A halottkémi vizsgálat szerint a metropolita halálát fulladás okozta. Búvármaszk és pipa volt rajta. A helyiek szerit jó úszó volt, gyakran látták úszni a kérdéses strandon. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, egyelőre semmi nem utal arra, hogy gyilkosság történt - írja a Sofia Globe bulgáriai hírportál. A bolgár rádió korábban azt jelentette, hogy az ügyészség bűnügyre gyanakszik.

Kirill metropolita Bogomil Petrov Kovacsev néven született 1954. június 8-án. Huszonnégy évig volt Várna és Veliki Preszlav püspöke. Két évvel ezelőtt őt választották meg ideiglenes pátriárkának azt követően, hogy elhunyt az akkor 98 éves Makszim pátriárka, aki bő négy évtizedig vezette a bolgár ortodox egyházat.

Kirill pátriárka egy istentiszteleten Szófiában Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Kirill 2013 februárjáig viselte a tisztséget, amikor is a bolgár ortodox egyház szinódusa Neofit metropolitát, Rusze püspökét választotta új pátriárkává, vagyis az autokefál egyház vezetőjévé.

Kirillt 2011 és 2012 között éles bírálatok érték azért, mert egy nagyon drága, Lincoln MKZ Hybrid típusú autóval járt. Heves vita alakult ki az országban a bolgár vallási vezetők gazdagságának forrásairól. Tavaly kiderült róla, hogy a kommunista diktatúra idején az állambiztonsági szolgálat, a DS ügynöke volt, és Kovacsev, illetve Vladiszlav fedőneveken jelentett.