Tempomatra volt kapcsolva a lezuhant repülőgép

Vágólapra másolva!
Tempomatra kapcsolták a gépet a pilóták, de a repülő nagyon lassan haladt, és ezt későn vették észre - ez is okozta a szombaton San Franciscóban két áldozatot követelő repülőgép-balesetet az amerikai hatóság jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Állandó sebességet tartó üzemmódba volt kapcsolva az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság Boeing 777-es gépe, amely szombaton szerencsétlenül járt San Franciscóban. A pilóták csak későn - alig 60 méteres magasságban - vették észre, hogy a landoláshoz szükségesnél 25 százalékkal kisebb sebességgel haladnak - közölte az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal vezetője (NTSB).

Mielőtt a leszállópályához ért a gép, a hátsó vége nekicsapódott egy tengeri védőgátnak, és leszakadt. A nyitottá vált utastérből két légi kísérő kiesett, és a leszállópálya szélére zuhant. Ezt sérülésekkel, de túlélték - tette hozzá Deborah Hersman. Nem úgy egy 16 és egy 17 éves kínai lány, akik szintén kiestek az utastérből, de nem élték túl.

Számos körülmény tisztázatlan még, például nem zárható ki teljesen, hogy a pilóták esetleg kábítószert vagy alkoholt fogyasztottak, mert a baleset utáni drog- és alkoholteszt csak az amerikai légitársaságok pilótáira nézve kötelező - mondta.

Az NTSB elnöke a katasztrófa végső okaként nem jelölt meg semmilyen tényezőt, de az eddigi ismeretek szerint a nyomozás a pilóták hibájára koncentrál.

Ketten meghaltak, és több mint 180 ember megsebesült a balesetben. Az Asiana Airlines légitársaság gépe a földet éréskor gyulladt ki, és rendkívül súlyos károkat szenvedett. A repülőgép egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott.

A gépet vezető pilóta ezzel a géptípussal keveset repült, a másodpilóta azonban tapasztalt volt, jól ismerte a gépet.