A szakács, a kormányzó, a fia és a felesége

Bob McDonnel virginiai kormányzó feleségével az állam katonáinak tiszteletére adott fogadáson, 2013. július 8-án
Vágólapra másolva!
A szakács, a kormányzó és a felesége a főszereplői annak a történetnek, amely egyszerre mutatja meg az amerikai politika szórakoztató és elszomorító arcát. Virginia állam vezetője és családja fürdött a drága ajándékokban, miközben ragaszkodtak ahhoz, hogy a reggeli energiaitalt is az adófizetők állják. 
Vágólapra másolva!

A 21 éves Sean McDonnellnek nem kellett volna részegen az utcán mászkálnia. A helyi törvények értelmében ez tilos, így amikor a rendőrök a múlt szombaton éjszaka ittas állapotban találták Richmond egyik bárokkal teli környékén, eljárást indítottak ellene nyilvános részegeskedés miatt. A fiút bevitték a fogdába, lefotózták a kócos fejét, néhány száz dolláros pénzbüntetés várhat rá.

Bár az Egyesült Államokra általában jellemző, hogy a közterületi tevékenységekre - legyen szó dohányzásról, alkoholfogyasztásról vagy gördeszkázásról - elég szigorú szabályok vonatkoznak, Sean McDonnell vétsége nem számít igazán kirívó esetnek. A részegségen kapott fiú mégis bekerült a hírekbe: az apja ugyanis Bob McDonnell, Virginia állam kormányzója.

A politikus hivatala tömören csak annyit közölt az esetről, hogy "ez személyes ügy, amelyet a család intéz". Ezzel valószínűleg el is lesz rendezve a dolog, a kormányzó ugyanis a fia részegségénél sokkal súlyosabb problémákkal küszködik. Az ügyészség vizsgálja gyanúsnak tűnő pénzügyeit, miközben napról napra újabb kínos részletek derülnek ki üzleti kapcsolatairól, valamint arról, hogy a családja milyen nagyvonalúan költekezik az adófizetők pénzéből.

Közvetlen stílusban

Pedig a Washington melletti államot irányító McDonnell sokáig mintapolitikusnak tűnt. Az Origo tudósítója még egy tavalyi elnökválasztási rendezvényen találkozott vele személyesen, amikor a republikánus politikus pártja elnökjelöltje, Mitt Romney mellett kampányolt egy Washingtonhoz közeli kisváros parkolójában. A kardigánt viselő, jól fésült kormányzó nem tűnt különösebben karizmatikusnak, de közvetlen stílusban beszélt az emberekhez, és a hangjában még némi szenvedélyt is fel lehetett fedezni.

Mitt Romney végül elbukott, de McDonnellt már akkoriban is többen úgy emlegették, mint a következő elnökválasztási küzdelem egyik esélyes indulóját. Ha voltak is ilyen tervei, az elmúlt néhány hónapban kibontakozott botrány fényében kénytelen lesz lemondani róluk.

A feldühödött szakács

A kormányzó számára a bajok egy pitiánernek tűnő üggyel kezdődtek. Tavaly tavasszal kirúgták a kormányzói rezidenciáról Todd Schneider főszakácsot, miután felmerült a gyanú, hogy élelmiszert lopott a konyháról. Az idén márciusban vádat emeltek ellene, és a vádiratban az állt, hogy mintegy 200 dollár (kb. 45 ezer forint) értékben tulajdonított el ételt a kormányzói rezidenciáról. A szakács nem tagadja, hogy ez megtörtént, de azt állítja, hogy a hivatal vezetőjétől kapta azt az útmutatást, hogy így kárpótolja magát a McDonnellék által időnként kért pluszfeladatokért.

Ez még mindig megmaradhatott volna jelentéktelen kis ügynek, Schneider azonban annyira feldühítette magát az ellene folyó eljáráson, hogy elkezdett információkat adni a hatóságoknak a kormányzói hivatal egyéb belső ügyeiről. Ezek között volt, hogy Bob McDonnell és családja feltűnően szoros viszonyt ápol egy Jonnie Williams nevű üzletemberrel. Azt már előtte is tudni lehetett, hogy Williams és cége a kormányzó támogatói közé tartozik, a nyilvánosan hozzáférhető nyilatkozatokból ugyanis kiderült, mintegy 10 ezer dollár értékben (2,3 millió forint) adtak neki ajándékokat, és közel 110 ezer dollárt (mintegy 25 millió forint) adományoztak kampánycéljaira.

A szakács állításai nyomán elindult nyomozásból azonban kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó. Schneider beszámolt arról, hogy Williams fizette McDonnell egyik lányának 2011-es esküvőjén a 15 ezer dollárra (3,4 millió forint) rúgó vacsorát, és az üggyel kiemelten foglalkozó Washington Post cikkeiből azóta azt is tudni, hogy egy másik lánya (a házaspárnak öt gyereke van: három lány, két fiú) is kapott egy 10 ezer dolláros csekket esküvője költségeire. Az üzletember a kormányzó feleségét, Maureen McDonnellt elvitte egy drága bevásárlókörútra, és rajta keresztül adományozott a kormányzónak egy forintban számolva 1,5 milliót érő Rolex órát is, amelybe bele lett gravírozva, hogy "Virginia 71. kormányzója". A legfrissebb részlet: Williams 70 ezer dollárt (15,8 millió forint) adott egy cégnek, amely a kormányzó és testvére tulajdonában áll, valamint egy 50 ezer dolláros (11,3 millió forint) csekket is juttatott McDonnell feleségének.

McDonnell mögött is áll egy erős asszony Forrás: Virginai Kományzói Hivatal/Michaele White

Termékbemutató a rezidencián

A virginiai törvények szerint a választott tisztviselők szabadon elfogadhatnak ajándékokat, de az 50 dollárnál értékesebbekről nyilatkozniuk kell. A családtagjaiknak adott ajándékokra viszont ez a bevallási kötelezettség nem vonatkozik, pont ezzel próbálnak védekezni McDonnellék. Azt állítják például, hogy az esküvői vacsora 15 ezer dolláros számlájának kifizetése a lányuknak szóló ajándék volt, és a kormányzónak nincs hozzá semmi köze.

Bob McDonnell azt is állítja, hogy Williams, illetve cége, a Star Scientific semmilyen állami juttatásban vagy megbízásban nem részesült. Azt a kormányzó hivatala is elismeri, hogy a cég a kormányzói rezidencián tartotta egyik termékének bemutatóját, amelyen Bob McDonnell annak ellenére is részt vett, hogy a saját stábjának tagjai is kifejezték aggályaikat az esetleges összeférhetetlenség miatt. Mint a Washington Post által megszerzett hivatali e-mailekből kiderült, a kormányzó a felesége nyomására döntött úgy, hogy beiktatja programjába a termékbemutatót.

Maureen McDonnell olyan szoros kapcsolatot ápolt a céggel, hogy Floridába is elutazott, hogy egy ottani rendezvényen népszerűsítse orvosok és befektetők előtt a Star Scientific táplálkozáskiegészítő termékét. A feleség azt állította, a gyógyszernek nem minősülő tabletta alkalmas lehet akár a virginiai egészségügyi költségek leszorítására is.

Állami energiaital reggelire

A hatalmas összegű adományok és a cégnek tett szívességek csak a történet egyik szálát jelentik. Egyrészt a feldühödött szakácsnak, másrészt a sajtó kutakodásainak köszönhetően az is kiderült, hogy a McDonnell család többször is áthágta a kormányzói hivatal saját szabályzatát. Többször előfordult, hogy a dolgozókat a saját személyes ügyeik intézésére utasították (például elküldték őket a tisztítóba a gyerekek ruháiért), és a hivatalra hárították többek között egy béltisztító kúra költségeit. Állami pénzen vettek emellett naptejet maguknak, és vitamint a kutyájuknak.

A kormányzói rezidencia pénzügyeit intéző tisztviselő figyelmeztette a kormányzót, hogy ezeket a költségeket nem fedezhetik közpénzből, és McDonnellék vissza is fizettek több száz dollárt a hivatali kasszába. Egy tétel esetében azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy az állam állja a számlát. A tisztviselő eredetileg ugyanis azt közölte velük, hogy az energiaitalokat sem fizettethetik ki az adófizetőkkel, mire McDonnell egyik munkatársa azt írta vissza, hogy "míg más kormányzók és a házastársaik szalonnát vagy zabpelyhet esznek reggelire, addig McDonnell kormányzó Boostot iszik, a felesége pedig egy 5-Hour energiaitalt és/vagy egy Boostot fogyaszt".

McDonnellnek szüksége is van az energiára, ugyanis hónapok óta másról sem faggatják, csak az egyre kínosabb pénzügyekről. A hivatali idejéből már csak fél év van hátra, a virginiai szabályok szerint a megbízatás egy ciklusra szól, és nincs lehetőség újraválasztásra. Néhány hónappal ezelőtt ugyan McDonnell még azon elmélkedhetett volna, hogy milyen további állomásai lehetnek az egészen eddig szépen ívelő karrierjének, most azonban azon kénytelen gondolkodni, milyen esélyei vannak arra, hogy komolyabb büntetés nélkül megússza az egyre súlyosabb botrányt.