Mentők figyelték aggódva a Greenpeace akcióját

Vágólapra másolva!
Az aktivisták London legmagasabb épületét kezdték el megmászni, hogy tiltakozzanak az északi-sarki olajfúrások ellen.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace környezetvédő mozgalom hat női aktivistája felkapaszkodott csütörtökön Nagy-Britannia legmagasabb épületére, tiltakozásul a Shell olajtársaság északi-sarkvidéki olajkutatási tervei ellen.

Az aktivisták reggel kezdték megmászni a 309,6 méter magas, Shard - Szilánk - nevű felhőkarcolót, amely London belvárosában emelkedik, és egész Nyugat-Európa legmagasabb lakó- és irodaépületének számít. Csütörtökön kora délután a falmászók - akik a Greenpeace szóvivője szerint képzett és tapasztalt alpinisták - félúton jártak az elnyújtott piramis alakú épület csúcsa felé.

A Greenpeace aktivistái a londoni "The Shard" felhőkarcoló megmászásával tiltakoztak Forrás: AFP/CARL COURT

Az indulás előtt a Greenpeace-aktivisták egyike a BBC-nek elmondta: ha feljutnak, a tetőn egy olyan "képzőművészeti alkotást" bontanak ki, amelynek láttán reményeik szerint a Shell "kétszer is meggondolja, mielőtt fúrótornyait a sarkvidék térségébe küldi". Hozzátette: azért választották akciójuk helyszínéül a Shard épületét, mivel az jégszilánkra is hasonlít, másrészt a Shell mindhárom londoni irodakomplexumából jól látható.

A Shell londoni szóvivője közölte: a cég tiszteletben tartja az egyének és szervezetek jogát a vállalat működésével kapcsolatos szabad és őszinte eszmecserére, és csak annyit kér a tiltakozóktól, hogy ügyeljenek a maguk és a közeli Shell-központ munkatársainak és ügyfeleinek biztonságára.

A szóvivő szerint az északi-sarki olaj- és gázkitermelés "nem újdonság", a térség már ma is a globális nyersolajtermelés 10 százalékát, a világon kitermelt földgáz 25 százalékát adja.

A Shell már a XX. század eleje óta végez feltárást és termelést a sarkvidéki térségekben, így megvan a tapasztalata és a tudása a felelősségteljes kutatási és kitermelési tevékenységhez - tette hozzá az illetékes.

A Shard tavaly júliusban nyílt meg; felépítése becslések szerint 1,5 milliárd fontba (530 milliárd forintba) került. Kívülről minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla nyolc futballpályányi területű. A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így London legmagasabb felhőkarcolója többségi katari állami tulajdonban van.

Az épületben, amely a világhírű Tower-híd közelében emelkedik, irodák, luxuséttermek, egy kétszáz lakosztályos luxusszálloda, valamint szintén luxuskivitelű - 360 fokos londoni panorámát kínáló - lakások vannak. Tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.