Valami készül Kairóban

Vágólapra másolva!
Murszi hívei és ellenlábasai is több tízezren vannak. Feszült és forró a hangulat.
Vágólapra másolva!

A hatalmától megfosztott Mohamed Murszi egyiptomi elnök több tízezer híve gyűlt össze pénteken egy kairói mecset előtt azt követelve, hogy a politikus térjen vissza az állam élére. Közben a Murszit elutasító tömegek is gyűlést terveznek a Hoszni Mubarak elnök elleni tüntetésekről megismert találkozási helyükön, a Tahrír téren.

A Rabaa Adaveja mecsetnél a délután közepén már nagyon sokan voltak. Az egyik kezükben Koránt, a másikban egyiptomi zászlót tartó iszlamisták az ország különböző térségeiből érkeztek. A tömeg a hadsereget bírálta Murszi megbuktatásában vállalt szerepéért, és az elnök iránti hűségét hangoztatta. A légkör feszült - derül ki a tudósításokból.

"Azt akarjuk, hogy Murszi minden feltétel és kompromisszum nélkül kerüljön vissza a hatalomba, és minden tekintetben gyakorolhassa az államfői jogköröket. Ha az elnök visszatér, előre lehet hozni az elnökválasztást, ha az elnök úgy akarja, vagy népszavazást is lehet rendezni az elnökválasztásról" - magyarázta Szafvat Higazi, a Muzulmán Testvériség egyik vezetője, aki ellen elfogató parancsot adtak ki, de sikerült elvegyülnie a tömegben.

A tüntetők hangsúlyozták, hogy ki fognak tartani, amíg el nem érik a céljukat, s békések, de a tüntetések tovább fognak terjedni vidékre, ahol a testvériségnek erős gyökerei vannak. Az emberek vízzel locsolják egymást a hőségben, vagy vizes kendőt terítenek a fejükre, hogy ne kelljen inniuk, mert a szerdán kezdődött böjti hónap, a ramadán szabályai szerint nappal sem enni, sem inni nem szabad a muzulmánoknak.