Vágólapra másolva!
Mindegy, hogy fiú lesz vagy lány, nagyapja és apja után ő fog felülni Nagy-Britannia trónjára. Vilmos és Katalin első gyermekének már a születése is történelmi lesz, és milliárdokat termel a brit nemzetgazdaságnak. 
Vágólapra másolva!

Július 13., szombat: a fogadásokért rajongó britek hónapok óta ezt a napot várják a legjobban. Bár a királyi ház csak annyit mondott, hogy az új trónörökös júliusban fog megszületni, az alattvalók szerint ez a legvalószínűbb dátum, mert a kismama, Katalin hercegnő egy hónapja vonult vissza a nyilvános szereplésektől.

A Princess Cruises egy új hajójának avatásán, június 13-án - további fotók a Katalin terhességéről a fotóra kattinva! Forrás: AFP/Ben Stansall

A brit monarchia történetében most először teljesen mindegy, hogy a hercegi pár elsőszülöttje fiú vagy lány lesz-e, legalábbis a trónöröklési szempontokat figyelembe véve. Az új törvények értelmében ugyanis nemtől függetlenül trónörökös lesz, mégpedig a nagypapája, Károly és az édesapja, Vilmos után harmadikként a sorban. A királyi család legfiatalabb tagja így már a megszületésével letaszítja a negyedik helyre a brit trón eddigi harmadik várományosát, Harry herceget. Figyelembe véve az Afganisztánban és Las Vegasban is kiteljesedő Harry meglehetősen öntörvényű személyiségét, valószínűleg a teljes Buckingham-palota megkönnyebbült erre a hírre.

A brit kormány egy tavaly elindított törvénymódosítással számolta fel azt a diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori brit uralkodó legidősebb fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb lánytestvére.

A baba érkezése miatt nem csak Vilmos és Katalin örül. Nagy valószínűséggel a brit monarchia is fellélegezhet, hiszen 1894 óta most először fordul elő, hogy egyszerre három generáció sorakozik a trón előtt, vagyis úgy tűnik, hogy - hacsak valamilyen köztársaságpárti forradalom nem söpri el őket - a Windsorok már most bebiztosították magukat a következő évszázadra. Vilmos és Katalin gyereke azonban nagy valószínűséggel a következő ötven évben még nem fog trónra lépni, ha viszont megéri a 87. életévét, akkor ő lesz a 22. század első uralkodója.

Kis terhesnapló

A világ nagyjából a két évvel ezelőtti áprilisi esküvő óta fixírozta Katalin hasát, és amikor egy egészen drámaira sikerült bejelentés után végre kiderült, hogy újabb ünnepelnivalója lesz Nagy-Britanniának, a monarchiát szinte kizárólag a hercegnői pocakkal azonosították.

A királyi család II. Erzsébet születésnapi ünnepségén, június 15-én. Mostantól újabb születésnapot ünnepelhetnek. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Andrew Cowie


A királyi babavárást hagyományosan csak a terhesség 12. hete után közlik az alattvalókkal, mégpedig a Buckingham-palota kapujánál egy hirdetőtáblán. Miután azonban Katalint nagyon súlyos reggeli (sőt egész napos) rosszullétei miatt kórházba kellett szállítani, a királyi ház jobbnak látta megelőzni a sajtóban esetleg elharapózó őrületet, és azonnal bejelentette a hírt a hercegnő terhességéről.

A drámát csak fokozta, hogy a várandós Katalin hercegnőt kezelő kórház egyik ápolónője öngyilkos lett, miután bedőlt az ausztrál rádió két műsorvezetőjének, akik elhitették a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, illetve Károly walesi herceg van személyesen a vonalban.

Ezek után sokáig az foglalkoztatta a sajtót, hogy szinte alig növekszik a hercegnő hasa. Először márciusban voltak szemmel is látható jelei annak, hogy Katalin valóban terhes. Bár a brit sajtó viszonylag tiszteletben tartotta a fiatal házaspár magánéletét, a külföldi paparazzókat nem tudták távol tartani a leendő szülőktől. 2013 februárjában az olasz Chi pletykalap bikinis fotókat jelentetett meg a már várandós hercegnőről, aki Vilmossal a karibi Mustique szigetén nyaralt éppen.

Vilmos és Katalin megkönnyebülten hagyják el a kórházat a rosszullétek után. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Leon Neal

Katalin a brit sajtó értesülései szerint a terhessége alatt előszeretettel evett csípős indiai zöldségcurryt. A terhesség kezdeti nehézségei után kivirult, és teljes erőbedobással teljesítette hercegnői kötelezettségeit. A nyilvános megjelenéseit csak egy hónappal a szülés várható időpontja előtt függesztették fel.

Történelem a szülőszobában

Katalin a londoni St. Mary's Kórház Lindo szárnyában ad majd életet a trónörökösnek, ugyanott, ahol 31 évvel ezelőtt Vilmos herceg, majd két évvel később Harry is megszületett. Diana volt az első, aki megtörte a Windsorok otthon szülési hagyományát, és azt mondta, szó sem lehet róla, hogy a királyi ház többi női tagjához hasonlóan ő is a Buckingham-palotában hozza világra a gyerekét.

Katalin szülésénél várhatóan ott lesz Vilmos is, aki a királyi légierő pilótájaként az utolsó napokban is szolgálatot teljesít, de a házaspár walesi otthona előtt már a múlt péntek óta várakozik egy bérelt magánhelikopter, hogy ha eljön az idő, az ifjú apa a lehető leghamarabb eljusson Londonba. Ezzel történelmet írnak majd, ez lesz ugyanis az első alkalom, hogy egy királyi szülés egyben apás szülés is. Amikor Vilmos született, Károly herceg épp lovaspólózott, amikor pedig Károly született, Fülöp herceg egy squashmeccsel ütötte el az időt.

A sajtó is készenlétben. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Andrew Cowie

Régebben a családi idillbe hagyományosan egy parlamenti képviselő is befurakodott, hogy tanúja legyen a szülésnek, és igazolja a trónörökös kilétét. Amikor ugyanis a trónöröklés szempontjából még csak fiúgyerekek jöhettek szóba, nem kis nyomást helyezve a kismamákra, komoly létjogosultsága volt a gyanúnak, hogy egy lány újszülöttet titokban esetleg fiúra cserélnek. Éppen ezért a történelem során mindig ott sertepertélt a királyi szüléseknél egy parlamenti képviselő vagy valamilyen más, magas rangú tisztségviselő. A hagyomány végül II. Erzsébet első szülésnél, Anna hercegnő születésénél szakadt meg.

James vagy Alexandra?

Katalin szülésének a dátumánál jobban csak a trónörökös neve tartja nagyobb lázban a briteket, de előfordulhat, hogy a kíváncsiságuk kielégítésére a baba születése után még sokat kell várniuk. Károly és Diana csak egy héttel a fiúk születése után közölte a néppel, hogy a kisfiú a Vilmos nevet kapta, András herceg és Fergie két hétig tartotta fenn a feszültséget, mire elárulta Beatrix hercegnő nevét, Erzsébet királynő pedig egy teljes hónapon át rágódott azon, hogy vajon a Károly megfelelő név lesz-e a fiának.

Tarolnak a fogadóirodák. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Andrew Cowie

Természetesen - Nagy-Britanniáról lévén szó - a fogadóirodák nemcsak a trónörökös nemét, hanem a nevét is felvették a kínálatukba. Eddig a Windsorok határozottan ragaszkodtak a konzervatív nevekhez. A leendő apa például a William Arthur Philip Louis nevet kapta, míg öccse Harry Charles Albert David lett. Nagy valószínűséggel Vilmosék sem elégszenek meg majd egy névvel, kérdés azonban, hogy szakítanak-e a hagyományos vonallal. A fogadóirodákban mindenesetre fogadni lehet olyan, királyi körökben szokatlan nevekre is, mint a Waynetta vagy a Mohammed, a legesélyesebbnek viszont az Alexandra tűnik, és az öt legnépszerűbb lánynév között van a Charlotte, a Diana, az Elizabeth és a Victoria is. A fiúnevek közül sokan fogadtak a James-re, Katalin öccsének a nevére is, de a George és a Philip is esélyesnek tűnik a fogadások alapján.

Így néz ki a hazafias fogyasztói társadalom

A trónörökös érkezése nemcsak a brit nemzetközösség hangulatán javít, hanem jótékony hatással van a gazdasági mutatókra is. A kereskedők már akkor dörzsölték a kezüket, amikor a Buckingham-palota hivatalosan bejelentette az újszülött érkezését, Katalin terhességének az utolsó hónapjaira pedig már teljes erővel tombolt a bababiznisz.

A Center for Retail Research elnevezésű brit kereskedelemkutatással foglakozó központ jelentése szerint Vilmos és Katalin gyereke már a megszületésekor 376 millió dollárt (több mint 88 milliárd forint) fog érni. Ebben benne vannak azok az összegek, amelyekkel a babához kapcsolódó ünnepségek, könyvek, szuvenírek és az ebben az időszakban - talán pont ebből az alkalomból - az országba érkező turisták hozzájárulnak a brit gazdasághoz. A jelentés szerint a baba megszületése utáni két hónapban a britek plusz 94 millió dollárt fognak alkoholra, további 121 millió dollárt pedig a trónörököshöz kapcsolódó emléktárgyakra és játékokra költeni.

A kereskedői ötletelés néha egészen meghökkentő formát öltött az elmúlt hónapokban. Nem sokkal az után, hogy a reggeli rosszullétek miatt kórházba vitték Katalint, egy tervező királyi hányózacskókat kezdett el árulni. A trónörökös érkezése azonban a kereskedői és szolgáltatószektor szinte minden rétegét megihlette. Mivel a brit monarchia nem levédett brand, a gyártókat és kereskedőket semmi sem akadályozza meg abban, hogy mindenre rányomják a királyi bélyeget.

Van kereslet a családra. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Will Oliver

Hogy a britek és a turisták pénztárcáját milyen könnyű kinyitni egy-egy Buckingham-palotához köthető családi eseménnyel, azt jól jelzi, hogy Vilmos és Katalin 2011-es esküvője idején 199 millió fontot (231 millió eurót) költöttek el szuvenírekre és emléktárgyakra. Ugyancsak jól jövedelmező volt a királynő gyémántjubileuma, és a britek megbízható nagyvonalúsággal fognak költekezni a trónörökös megszületése alkalmából is. A kereskedelmi szakemberek becslései szerint háromszor-négyszer többet fognak költeni Katalin gyerekének a születése alkalmából, mint amennyit Vilmos vagy Harry születéskor költöttek.

A kifejezetten drága élményekre utazó közönség igényeit az egyik legelegánsabb londoni hotel, a Grosvenor House próbálja meg kielégíteni egy olyan babalakosztállyal, amelynek a hangulatát a Vilmos herceg egykori gyerekszobáját berendező bútorcég határozta meg. Éjszakánként 2700 euróért (körülbelül 820 ezer forint) bárki aludhat a királyi baldachinnal ellátott bölcső mellett.

A gyerekkönyvpiac is felismerte a királyi sokasodásban rejlő lehetőségeket. A szülők várandós hercegnőkről és királyi pelenkákról olvashatnak fel meséket a gyerekeiknek. Trónörökösök altatására is alkalmas zenei albumok jelentek meg, és a királyi dömpingből nem maradnak ki az édesszájúak sem: kekszeket, csokikat, cukorkákat is kínálnak hercegi felütéssel. A babaruhacégeknél adott volt a felület: rugdalózókat, takarókat és cumisüvegeket is kezdtek királyi motívumokkal gyártani. A boltok és az éttermek pedig minden lehetséges termékkel és szolgáltatással ellátják a leendő anyukákat, hogy hercegnőnek érezhessék magukat. Katalin hercegnő stílusos kismamaruhái szintén felpörgették a ruházati üzletek forgalmát.

A boltoknak a legnagyobb fejtörést talán az okozta, hogy az újszülött nemét illetően semmilyen megbízható információval nem rendelkeztek, mint ahogyan állítólag Vilmos és Katalin sem tudja, hogy fiú vagy lány lesz-e az elsőszülötte. De a Marks&Spencer például nem hagyta zavartatni magát ettől az apró bizonytalanságtól: az alkalomra piacra dobott bor üvegét rózsaszín és kék szalaggal is feldíszítették.

A Buckingham-palota online boltja sem maradt ki a tematikus értékesítésből: már árulják a herceges/hercegnős gyerekruhákat és ajándékokat, de a hivatalos kollekció csak a baba megszületése után lesz elérhető. Már most biztosnak tűnik, hogy nem maradnak ajándék nélkül a trónörökössel egy napon születő babák sem: őket a brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) lepi meg egy ezüstpennyvel. A Royal Mint - az évszámnak megfelelően - 2013 ezüst egypennyst készít a jeles alkalomra.