Van még néhány botrány Edward Snowden tarsolyában

Edward Snowden, balján Sarah Harrison a WikiLeakstől a moszkvai Seremetyevo repülőtéren
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány legszörnyűbb rémálma válna valóra, ha a lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden mindent kipakolna – állítja a férfivel először interjút készítő újságíró. A Guardian munkatársa szerint Snowden a világ különböző pontjain helyezte biztonságba a nála lévő információkat, és közzé teszi őket, ha bármi történik vele.
Vágólapra másolva!

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - közölte szombaton az a brit újságíró, aki a Guardian című lapban hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy mennyi minden van még Snowden tarsolyában.

"A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki" - mondta Glenn Greenwald. Az újságíró ezért óva intette Washington attól, hogy üldözze a szökésben lévő informatikust. "Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne” – figyelmeztetett.

Edward Snowden a moszkvai Seremetyevo repülőtéren Forrás: Human Rights Watch/Tanya Lokshina

Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát. Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait, Héctor Timerman argentin külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.