Nelson Mandela a kórházban ünnepel

Vágólapra másolva!
A Nobel-díjas dél-afrikai politikus 95 éves, az egész világon tisztelegnek előtte. Jelenleg is válságos állapotban fekszik egy pretoriai kórházban.
Vágólapra másolva!

A pretoriai kórházban tölti 95. születésnapját Nelson Mandela. A Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök előtt az egész világon tisztelegnek. A dél-afrikai hatóságok hivatalos események sorozatával, köztük híd- és iskolaavatással készülnek a nagy napra.

Az ENSZ 2010-ben Mandela-napnak hirdette meg a Nobel-békedíjas politikus születésnapját, július 18-át. A világszervezet arra szólított fel mindenkit, hogy tegyen valami jót Mandela tiszteletére, és áldozzon 67 percet az exelnök 67 politikailag aktív évének emlékére.

Nelson Mandelát ábrázoló falfestmény egy sowentói ház falán. A hazájában nemzeti hősként tisztelt Nelson Mandelára az egész világ a szabadság és az egyenlőség jelképeként emlékezik Forrás: AFP/Alexander Joe

Mandela tüdőfertőzés miatt került kórházba még június 8-án, állapota az orvosai szerint válságos, de stabil.

Barack Obama amerikai elnök meleg hangú üzenetben köszöntötte a Nobel-békedíjas Nelson Mandelát, az apartheid elleni harc jelenleg kórházban fekvő hősét 95. születésnapján. Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke kiemelte, hogy Mandela "megmutatta népének és a világnak az igazság, az egyenlőség és a szabadság útját", példát mutatott bátorságból, jóságból és szerénységből is.

Mandela, aki korábban dél-afrikai államfő is volt, több mint egy hónapja kórházban fekszik súlyos betegen. Emiatt Obama, aki a múlt hónap végén Dél-Afrikában járt, nem tudott találkozni a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi példaképévé vált Mandelával.

Az üzenetben - amelyet felesége, Michelle Obama nevében is írt - az amerikai elnök leszögezte, hogy születésnapján jókívánságaikat küldik Mandelának, és imádkoznak érte. Kiemelte, hogy az említett látogatás során nagy hatást tett rájuk, amikor felkeresték azt a börtöncellát, amelyben Mandela a dél-afrikai apartheid idején 18 éven át raboskodott.