Snowden miatt maradhat el az Obama-Putyin találkozó

Vágólapra másolva!
Az amerikai diplomácia jelezni akarja a csalódását. Elmaradhat az amerikai és az orosz elnöknek a szeptemberi G20-as csúcshoz időzített találkozója.
Vágólapra másolva!

Washingtoni sajtóértesülések szerint az amerikai kormányzat azt fontolgatja, hogy lemondja Barack Obama elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő őszre tervezett moszkvai találkozóját, válaszul arra, hogy Oroszország fontolóra vette a titkos amerikai adatgyűjtést kiszivárogtató Edward Snowden ideiglenes menedék iránti kérelmének teljesítését.

Oroszországban szeptember elején tartják a G20-as országcsoport állam- és kormányfői találkozóját. Ehhez kapcsolódva tervezik a moszkvai Obama-Putyin találkozót is.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön csak annyit mondott, nincs változás abban a tervben, hogy Obama elutazik a szentpétervári G20-as csúcsértekezletre. Hozzátette: más új közölnivalója nincs az úttal kapcsolatban.

Edward Snowden összezavarta az amerikai-orosz kapcsolatokat Forrás: MTI/EPA/Guardian/Glenn Greenwald/Laura Poitras

A sajtó értesülései szerint az esetleges lemondás felvetődése mögött nem csupán az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel és kémkedéssel vádolt Snowden ügye keresendő. Washington elégedetlen például azzal is, hogy Oroszország már többször megakadályozta a szíriai rezsim elleni nemzetközi diplomáciai lépéseket, és továbbra is támogatja Bassár el-Aszad rendszerét. Csalódását jelezte az amerikai diplomácia amiatt is, hogy csütörtökön ötéves börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzékit.

A Putyin-Obama találkozó lemondása mindazonáltal tovább élezné a két vezető már jelenleg is feszült viszonyát. Megnehezítené a sajtó kommentárja szerint azt is, hogy közeledjenek az álláspontok a kapcsolatokat mérgező kérdésekben.

Cikkeinket a Snowden-ügyről itt olvashatja.