Felfüggesztett börtön a Costa Concordia öt tisztjének

Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberölés, hanyagság és hajótörés miatt emeltek ellenük vádat. Bűnösnek mondták magukat, de vádalkut kötöttek.
Vágólapra másolva!

Egy olasz bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a tavaly január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró öt tisztjét, mert felelősek a luxushajó katasztrófájában, amelyben 32 ember meghalt.

Az öt tiszt vádalkut kötött, és most 18 hónaptól két és 10 hónapig tartó felfüggesztett büntetést kapott. Gondatlanságból elkövetett emberölés, hanyagság és hajótörés miatt emeltek ellenük vádat. Bűnösnek mondták magukat, így lerövidítettek egy hosszas bírósági eljárást, ugyanakkor egyikük sem megy börtönbe, mert az ítéleteket két évre felfüggesztették, az ennél hosszabb büntetések megfellebbezhetőek, illetve közösségi munkával megválthatóak - közölték igazságügyi források.

Francesco Schettino, a hajó kapitánya ellen a múlt szerdán kezdődött meg a per, immáron ő az egyetlen vádlott az ügyben.


A kapitányt a 32 emberéletet követelő hajószerencsétlenség utáni második napon tartóztatták le. Csaknem féléves házi őrizet után jelenleg szabadlábon védekezik. Schettino, akit a Costa Crociere hajótársaság időközben elbocsátott állásából, kezdettől fogva ártatlanságát hangoztatta.

A kapitány védői szerdán az olasz sajtónak elmondták, hogy hónapok óta vádalkuról egyeztetnek az ügyészséggel, amely kezdetben öt év börtönbüntetést ajánlott fel, de később visszavonta ezt. Schettino ügyvédei 3 év 5 hónapot szeretnének elérni.