Módosítják az egyiptomi alkotmányt

Vágólapra másolva!
Az ideiglenes egyiptomi államfő szekértői bizottságot hívott össze, hogy minél hamarabb módosíthassák a nemrég elfogadott, több elemző szerint is túlságosan iszlamista alkotmányt. Az új alaptörvény majd lehetőséget teremt ahhoz, hogy békében új választásokat tarthassanak.
Vágólapra másolva!

Adli Manszúr ideiglenes államfő szombaton tízfős szakértői bizottságot jelölt ki azzal a feladattal, hogy dolgozzon ki javaslatokat a Mohamad Murszi volt elnök eltávolítása után felfüggesztett alkotmány módosítására.

A négy egyetemi tanárból és hat bíróból álló bizottság vasárnap hozzá is lát a munkához, mivel javaslatait harminc napon belül egy szélesebb, ötventagú testület elé kell terjesztenie, amely a társadalom különböző csoportjainak, pártoknak, szakszervezeteknek a képviselőiből, valamint vallási és katonai személyiségekből áll majd.

Ez utóbbi bizottságnak további hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy a végleges módosításokra vonatkozó javaslatcsomagot az ideiglenes államfő asztalára helyezze. Adli Manszúr ezután harminc napon belül népszavazást ír ki az alkotmánymódosításról. A módosított alkotmány elfogadása nyitja meg az utat - a jelenlegi vezetés elképzelése szerint - az új parlamenti és elnökválasztások előtt.

A Murszi elnök július 3-i elmozdítása után felfüggesztett alaptörvényt még tavaly szövegezte meg a választások útján megalakult, iszlamista többségű parlament, e munkát bojkottálták a liberális és a keresztény politikai erők. Azt az alkotmányt az egyiptomiak a decemberi népszavazás keretében 63,8 százaléknyi vokssal hagyták jóvá, igaz, a részvételi arány rendkívül alacsony, 32,9 százalékos volt. Az ellenzők szerint az alkotmány szövege az iszlamisták érdekeit tükrözi, nem vesz tudomást a keresztények, a nők és számos más csoport fontos jogairól.