Eladó Schindler listájának egyik eredeti példánya

Vágólapra másolva!
Elárverezik az eBay internetes aukciós portálon Schindler listájának egyik eredeti példányát, a kezdő licit 3 millió dollár.
Vágólapra másolva!

Összesen négy eredeti példány létezik a híres listából, amely annak a 801 embernek a nevét tartalmazza, akiket Oskar Schindler német iparmágnás mentett meg a haláltáborok borzalmaitól - írja az Independent.

A történeti kutatások szerint Schindler összesen mintegy 1200 zsidó életét mentette meg a második világháború végén, ez a történet ihlette Steven Spielberg Oscar-díjas filmjét is.

A most áruba bocsátott példány mellett további kettő az Izraeli Holokauszt Múzeumban, egy pedig az amerikai Memorial Museumban található, Washingtonban.

A leírás szerint a 14 oldalas gépelt listán 1945. április 18-i, ceruzával írt dátumozás látható. A dokumentumot Gary Zimet és Eric Gazin, két kaliforniai gyűjtő adja el, egy anonimitást kérő megbízójuk nevében.

A vevőknek regisztrálniuk kell a licit előtt és átvilágításon is át kell esniük. A nyertes ajánlattevőtől a leütés után 12 órán belül 10 ezer dolláros letétet kérnek. A listát a vevő Izraelben veheti át, az aukció július 28-án zárul.