Tarolt a pénzpumpáló miniszterelnök Japánban

Vágólapra másolva!
Vége a bénultságnak Japánban, a gazdaságpolitikájával eddig fényes sikereket elérő Sinzo Abe kormányfő a felsőházban is többséghez jut. Ez viszont azt is jelenti, hogy a pénzpumpálás után a mélyebb reformokat is el kell kezdenie.
Vágólapra másolva!

Sinzo Abe japán miniszterelnök pártja kényelmes többséget szerzett a japán felsőházban a vasárnapi választáson - a BBC szerint.

Az NHK tévé által közölt adatok szerint 135 helyre számíthat a Liberális Demokrata Párt és koalíciós partnere a 242 mandátumból. Vasárnap nem az összes mandátumért folyt a küzdelem, most csupán 121 képviselő kerülhet be.

Ezzel hat év óta először fordult elő, hogy mind az alsó, mind a felsőházban többsége van a kormánypártoknak. A felsőházban az ellenzék eddig blokkolhatta a kormány terveit, amely miatt folyamatosan miniszterek buktak meg.

A miniszterelnök jelentős gazdasági reformokat kezdett, és magyarázata szerint ennek köszönhető a választási siker is. A kormány és a jegybank óriási összegeket megmozgatva próbál életet lehelni a 20 éve pangó gazdaságba.

A pénzinjekció eddig sikeres volt, a gazdaság növekedni kezdett, a tokiói tőzsde pedig szárnyal. Most, hogy a kormánypártok többséget szerezhetnek mindkét kamarában, a mélyebb reformoknak is nekiállhatnak. A forgalmi adót emelhetik, a társasági adót 36 százalékról lejjebb hozhatják, miközben felszámolhatják a regionális energiaipari monopóliumokat. Japán arra is készül, hogy szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá 11 országgal.