Vágólapra másolva!
A legtöbb lottónyertes néhány év alatt csődbe megy, pedig a hétmilliárdos nyeremények sem ritkák külföldön. A könnyen jött pénz hamar megváltoztatja az embert, ha nem tudja, mihez akar kezdeni vele. A költekezési vággyal és a kapzsi rokonok hadával is fel kell venni a harcot. Van, aki meg tudja valósítani az álmait, mások korábbi munkahelyükön végzik, megint mások még rosszabbul járnak.
Vágólapra másolva!

Július elején egy nagydarab, tetovált angol férfi állt munkába az elgini kekszgyárban, Skócia északi részén. Előtte egy héten keresztül egy sátorban lakott a közeli erdőben, mert nem tudott máshová menni. A férfit Michael Carollnak hívják, és 11 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy ez lesz a sorsa. 2002-ben hatalmas összeget nyert a lottón, 10 millió angol font ütötte a markát, ez közel 3,4 milliárd forint.

Az egykori szemétszállító nyolc év alatt elköltötte az összes pénzt, saját bevallása szerint drogokra, prostituáltakra és autókra. "Úgy éltem, mint egy rocksztár" - mondta. Házat vett egy csendes angol városban, és azzal múlatta az időt, hogy roncsderbiket rendezett az udvaron, éjszaka pedig kilőtte a közeli boltok kirakatait. Az évek során rendszeresen meggyűlt a baja a hatóságokkal, 2006-ban börtönbe is kellett vonulnia egy időre. 2010-re az összes pénzt elkötötte, csődbe ment. Most egy kétszobás lakásban lakik, és 6 fontot keres óránként.

Nem ő az egyetlen lottónyertes, aki rövid idő alatt elverte a pénzét, sőt rengeteg olyan ember van, akinek tönkretette az életét a nyeremény, vagy nem tudott mit kezdeni vele, és hamar elherdálta. Egy pénzügyekkel foglalkozó amerikai szervezet, a National Endowment for Financial Education szerint azoknak az embereknek a 70 százaléka, akiket hirtelen valamilyen nagy szerencse ér - például megnyerik a lottót, vagy nagyobb összeget örökölnek - pár éven belül koldusbotra jut.

Drága kocsik, Hawaii, pulykák a szegényeknek

Billie Bob Harrell Jr. úgy érezte, egy életre megoldódtak a problémái, amikor 1997-ben 31 millió dollárt (közel hétmilliárd forint) nyert a texasi lottón - írja a Time magazin. Az amerikai lottóknál választási lehetősége van a nyertesnek, hogy egy összegben kéri-e a nyereményét, vagy életjáradékként évente kap egy csekket. Harrell az utóbbit választotta. Az első dolga volt elutazni Hawaiira, tízezreket adományozott az egyháznak, autókat és házakat vett a barátainak, pulykákat osztott a szegényeknek.

Az Egyesüt Állomokban a Powerballon lehet dollármilliókat nyerni Forrás: AFP/Mandel Ngan

Egy idő után egyre többször csörgött a telefonja, idegenek kértek tőle segítséget, ő pedig egyre rosszabb döntéseket hozott. Már jóval az éves fizetési csekkjei megérkezése előtt elköltötte a pénzét, adósságokba verte magát, végül a felesége is otthagyta. Két évvel a nagy nyeremény után a fia talált rá holtan a saját házában. Fejbe lőtte magát. Nem sokkal öngyilkossága előtt egy pénzügyi tanácsadóval beszélgetett. "Az, hogy nyertem a lottón, a legrosszabb dolog volt, ami valaha is történt velem" - mondta neki.

Nem szabad jachtot vennem, nem szabad jachtot vennem

"A legnehezebb dolog, hogy irányítsuk az érzéseinket, mielőtt valamire hirtelen elszánjuk magunkat" - mondta a pénzügyi alapítvány szóvivője, Paul Golden a Daily Finance újságnak. Szerinte azok, akik korábban nem éltek anyagi biztonságban, és nem volt dolguk sok pénzzel, belezavarodhatnak ebbe: "ott van az a hamis érzés, hogy bármit tehetsz, soha többé nem lesz gondod".

Az 54 éves Michael Terpstra pánikban riadt fel éjszakánként az után, hogy milliókat nyert a lottón, mert azt hitte, elkésik az éjszakai műszakból. "Az egész csak álomnak tűnt. Körbe-körbe járkáltam a házban, és azt suttogtam magamnak, hogy nyertem, nem dolgozom többé" - mondta. Az elején rettegett attól, hogy el fogja veszíteni a pénzt, és vissza kell mennie dolgozni. Nem szabad jachtot vennem, nem szabad jachtot vennem - mondogatta magának. Hiszen mire is használná, soha nem akart hajózni.

"Nem maguk keresték a pénzt, ezért gyakran könnyelműen elköltik drága kocsikat, hajókat, házakat vásárolva" - írta az Origónak Steven Danish professzor, a Virginiai Közegészségi Egyetem professzora, aki pszichológusként többször adott már tanácsokat lottónyerteseknek. Azt mondta, már az első beszélgetés során meg tudja állapítani, képes-e valaki kezelni a hirtelen jött szerencséjét. Ha valaki csak a pénzköltésről beszél, az bajban van - mondta. De ha arról beszélnek, hogy mihez akarnak kezdeni a pénzzel, akkor tudja, rendben lesznek.

Őrületbe kergetnek a kapzsi családtagok

A nyerteseknek nemcsak a saját költekezési vágyukkal kell megküzdeniük, hanem kapzsi családtagokkal, pénz után ácsingózó ismerősökkel, sőt ismeretlenekkel is számolniuk kell, akik miatt Danish professzor szerint nagy a nyomás rajtuk. A New York-i Pedro Quezada például meglepődve tapasztalta, hogy 338 millió dolláros (75 milliárd forint) nyereménye után halomban álltak az ajtaja előtt a legkülönbözőbb pénzügyi cégektől és tanácsadóktól származó levelek, amelyek azt ecsetelték, hogy fel kellene bérelnie őket. Némelyik borítékon kézzel írt üzeneteket is talált, az egyikre angolul és spanyolul is azt írták: hadd segítsünk megvédeni a pénzt, amit a családjának és barátainak szán.

Az erőteljes nyomulás ellenére mégsem a tanácsadó cégek jelentik a legnagyobb veszélyt. "El kellett viselnem az emberek kapzsiságát és a követeléseiket" - mondta a Daily Finance szerint az 52 éves Sandra Hayes, aki szintén milliókat nyert a lottón. Hayes szerint komoly érzelmi válságot jelentett számára, hogy egyes emberek, akiket szeretett, vámpírokká változtak, akik ki akarták szívni az életet belőle.

A nyertes lottószelvény után résen kell lenni Forrás: AFP/Justin Sullivan

Callie Rogers tinédzserként nyert a lottón 2003-ban, és azonnal elkezdte ajándékokkal elárasztani a családját és a barátait. Autókkal, lakásokkal, utazásokkal. A jólét 2009-ig tartott, akkor Rogers csődbe ment. "Csak boldoggá akartam tenni az embereket azzal, hogy pénzt adok nekik" - mondta a Daily Mailnek. Azt hitte, ez majd boldoggá teszi őt magát is, de végül nem így történt: egyre nyugtalanabbá vált attól a gondolattól, hogy mindenki csak a pénze miatt szereti. Kétszer próbált öngyilkos lenni a nyeremény után.

Az illinois-i Jeffrey Dampier rosszabbul járt a szeretteivel. A nyeremény után popcornbizniszbe kezdett, és ajándékokkal halmozta el a családtagjait, főleg a sógornőjét, Victoria Jacksont, akivel viszonya is volt. A nő azonban hamarosan új barátot talált, akivel eldöntötték, hogy kirabolják Jeffreyt. Miután betörtek hozzá, és megkötözték, a férfi Victoriához fordult, és közölte vele, vagy lelövi Jeffreyt, vagy meghal. A nő az életben maradást választotta, megölte a férfit.

Volt olyan eset is, amikor a családtag járt pórul. Denise Rossi egymilliós nyereménye után elvált a férjétől, a nyereményről azonban elfelejtett szólni neki. A férfi, Thomas beleegyezett a válásba, és csak két évvel később tudta meg, mennyi pénz ütötte volt felesége markát. Pert indított ellene, aminek az lett a vége, hogy a bíró a nyeremény minden centjét neki ítélte.

Tízezer dollár egy hamburgerért

"A pénz egy bizonyos fokon boldoggá tesz, de a túl sok pénz biztosan nem jelent boldogságot" - mondja Stephen Danish. Szerinte csak akkor lehet valaki elégedett a pénzzel, ha tervei, életcélja is vannak mellette. Ugyanis célok kellenek ahhoz, hogy valaki tudjon mit kezdeni a rázúdult pénzzel, és azok járnak jól, akik már az előtt tudják, hogy mit akarnak, mielőtt egyáltalán megveszik a lottószelvényt. Jay Vargas ilyen ember. A Tampa Tribune szerint 2008-ban, 19 évesen nyert 35 millió dollárt (7,8 milliárd forintot) a lottón. Először partikba ölte a millióit, de nem erre vágyott. Mindig is két dolog érdekelte: a nők és a profi pankráció. Ezért alapított egy tévétársaságot, amely egy olyan show-t készített, amelyben csinos nők birkóznak egymással. "A legjobb esetben nagy durranás lesz, a legrosszabb esetben lesz egy kis adóleírásom" - mondta a show-ról Vargas. A műsor 13 részt élt meg, tervezik a folytatást, de az egyelőre nem indult el.

David Ashcroft, lottónyertes Forrás: Northfoto/David Giles

John és Linda Kuteynak határozott elképzelése volt arról, hogy támogatni akarják a szülővárosukat, Green Islandet. Így építettek egy vízi parkot a kisvárosban, a helyi polgármester legnagyobb örömére. "Az adófizetőknek semmibe sem került" - lelkendezett a Timesunion.com szerint.

Ennél sokkal egyszerűbb célokat is kitűztek maguk elé egyes lottónyertesek, a daltoni Eddie Nabors például csak lakást akart venni a legközelebbi családtagjainak, maga pedig semmi másra nem vágyott, csak hogy horgászni mehessen. Más az üzleti diploma megszerzésébe kezdett bele, megint más hosszú távú befektetésekbe vágott, vagy épp jótékonykodni kezdett. A Kanadában élő Bob Erb egy tízezer dolláros csekkel fizetett egy hamburgerért, majd azt mondta az étterem tulajdonosának, hogy tartsa meg a visszajárót. Az ajándéknak az volt az előzménye, hogy Erb korábban járt már az étteremben, ahol hosszan elbeszélgetett a tulajdonossal annak beteg lányáról, és így akarta kisegíteni. A férfi annyira meghatódott, hogy Erb még a hamburgerét sem tudta megenni a hálálkodása miatt.

Végső soron azonban úgy is dönthet valaki, hogy egyáltalán semmi célja nincsen a nyert pénzzel. A brit David Ashcroft például semmit sem változtatott az életén, miután nyert 12 millió fontot (közel négymilliárd forint). 16 év elteltével szinte semmit nem költött a nyereményből, még mindig bútorrestaurátorként dolgozik, és a szüleivel él. A családi ház csak annyiban változott ez idő alatt, hogy lecserélték az üvegeket. Ashcroft annyi luxust engedett meg magának, hogy személyre szóló rendszámtáblát készíttetett az apja furgonjához, és vett egy Ferrarit, de azt sem magának, hanem az egyik rokonának. A szomszédjai szerint tökéletesen boldog, vagy ahogy ő maga mondja: én egy átlagos, csendes, introvertált fickó vagyok, a nyeremény talán megváltoztat, de remélem, nem.

Mi a helyzet a magyar nyertesekkel?

A magyar lottó annyiban különbözik például az amerikaitól, hogy a nyertesek eltitkolhatják a kilétüket. Ezzel a lehetőséggel pedig a magyar lottónyertesek az elmúlt húsz évben minden estben éltek. Volt ugyanakkor olyan, amikor kiderült kik nyerték a miliókat, ilyen volt a paksi kosárlabdacsapat esete, akik közösen nyertek a hatoslottón. Az egyetlen lottónyertes, aki nyilvánosan mesélte el a történetét, az vélhetően az eddigi legnagyobb magyar nyeremény, 5,4 milliárd forint tulajdonosa. De a nevét ő sem fedte fel, csupán könyvet írt a nyereményről 2005-ben, Lottón nyertem - egy lottómilliárdos igaz története címmel. Ami egyébként szomorúan végződik, a nyertes a könyv szerint pár évvel a pénznyeremény után belehalt a leukémiájába egy német klinikán.