Erotikus könyvet olvasnak a guantánamói rabok

Vágólapra másolva!
A szürke ötven árnyalata című erotikus sorozat három kötetét bújják a legbuzgóbban a legjobban őrzött rabok Guantánamóban, az Egyesült Államok kubai területen lévő haditengerészeti támaszpontjának börtönében.
Vágólapra másolva!

A 7-es táborban lévő szigorúan őrzött foglyok között öt olyan is van, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásokhoz. Ám ők sem a Koránért, a muzulmán szent könyvért, hanem A szürke ötven árnyalatáért vannak a leginkább oda. E. L. James bestsellerében egyebek közt bilincses ágyjelenetek vannak.

A rabok olvasási "toplistájáról" Jim Moran amerikai honatya beszélt a sajtónak, miután a múlt héten Guantánamón járt kongresszusi képviselők egy csoportjával. "A teljes sorozatot olvasták. Angolul, de le akarjuk fordítani" - mondta el a The Huffington Postnak a virginiai demokrata párti képviselő.

Guantánamón 166 foglyot őriznek, a 7-es táborba csak ritkán engednek be látogatókat, újságírókat pedig egyáltalán nem. A támaszpont és a rabokat kiszolgáló könyvtár azonban látogatható. A könyvtárban könyvek, magazinok és DVD-k vannak, a kínálat mind nyelvileg, mind műfajilag sokszínű - állapította meg a Reuters hírügynökség. Vallási témájú könyvek, az ókori görög irodalom remekei éppúgy megtalálhatók, mint Agatha Christie-regények és Star Trek-kötetek.