Nem lehetett kivédeni a bostoni robbantást

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatok indultak az FBI-nál annak kiderítésére, hogy hibáztak-e, amiért nem tudták időben felderíteni, hogy Bostonban robbantásra készülnek. Az ügynökök keze meg volt kötve, nem tudták volna megakadályozni, ami történt - állítja a szervezet.
Vágólapra másolva!

Az FBI szerint nem lehetett volna megakadályozni a bostoni merényletet, ehhez kevesek voltak az ügynökök - írja a New York Times online oldala.

A szervezet ezzel azokra a kritikákra reagált, amik szerint a tragédia előtt nem figyeltek kellően a robbantások egyik elkövetőjére.

Az FBI belső értékeléseket végzett, azt vizsgálták, hogy a hivatal hogyan kezelte azt az orosz hírügynökségtől érkező 2011-es megkeresést, ami az egyik robbantóról, Tamerlan Tsarnaevről szólt. Az oroszok arra voltak kíváncsiak, hogy a férfi gondolkodása radikalizálódott-e, mióta az Egyesült Államokban él.

A férfit, - aki testvérével, Dzhokharral együtt érkezett nagyjából egy évtizede Dagesztánból
az Egyesült Államokba - , egy tűzharcban lőtték le a rendőrök négy nappal azután, hogy ő és
a testvére két bombát is felrobbantott a bostoni futóverseny célszalagjánál. A bostoni robbantásokról szóló cikkeinket elolvashatja itt.

A robbantások után a kongresszus tagjai azt állították, hogy az FBI-nak sokkal
körültekintőbben kellett volna nyomozni Tsarnaev után, főleg, hogy az oroszok erre fel is hívták a figyelmét. Azt is felrótták az FBI-nak, hogy nyomon kellett volna követnie a dagesztáni férfi sorsát, miután az 2012-ben visszaért az államokba egy oroszországi utazás után.

Az FBI most arra jutott, hogy azok az ügynökei, akik vizsgálódtak a férfiról, és azt mondták orosz kollégáiknak, hogy nincs bizonyíték a férfi radikalizálódására, korlátozva voltak a szélesebb körű nyomozásban. Az FBI szerint az igazságügyi minisztérium és a szövetségi törvények szabta protokoll korlátok miatt például a lehallgatást, mint megfigyelési módszert sem használhatták.