Ki lesz New York ura?

new yorki polgármesterválasztás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Tizenkét év után új polgármestere lesz a világ egyik legbefolyásosabb városának. A választást csak novemberben tartják, de már melegítenek a jelöltek. Van köztük nagyhangú self made man, péniszét mutogató bukott sztárpolitikus és korrupcióval gyanúsított, tiszta kezű ázsiai.
Vágólapra másolva!

Egy New York-i ismerősöm azt mondja, a városban még nincs sok nyoma a polgármester-váasztási kampánynak. Szerinte az emberek csak azzal vannak elfoglalva, hogy egyik légkondis helyről a másikba meneküljenek a párás meleg elől. Igaz, most még csak a regisztrált szavazóknak kell eldönteniük, kit választanak majd, aki pártjukat képviselve novemberben harcba száll a visszavonuló Michael Bloomberg székért. A milliárdos utolsó ciklusát tölti New York polgármesteri posztján, ugyanis az önkormányzat szabályai nem engedik a negyedik újrázást - pedig egyszer már átírták a jogszabályokat, hogy harmadszorra is megválaszthassák.

A jelölteken végignézve egyik oldalon sincs olyan markáns esélyes, aki kilencvenes évek rendcsináló polgármestere, Rudy Giuliani, vagy akár Bloomberg nyomába érne. Teljesen nyílt a küzdelem. New York liberális, az elnökválasztásokon hagyományosan a demokrata jelöltet támogató város, a polgármesterséget mégis republikánus jelöltek nyerték az utóbbi húsz évben (Bloomberg szimpatizált a demokratákkal is, de első sikeres megméretésén, 2002-ben republikánus, később pedig független jelöltként indult). Egyedül a szexbotrányairól elhíresült Anthony Weiner emelkedik ki a mezőnyből, ő egykori kongresszusi képviselőként az országos politikában is ismert, viszont újabb félrelépései lenullázhatják az esélyeit. Kik indulnak rajta kívül Amerika legfontosabb városának vezető posztjáért?

A balos karibi hős - Bill de Blasio

Az olasz-amerikai de Blasio a város ombudsmanjaként dolgozik 2010 óta. Kampányában elsősorban a külvárosi kerületek jómódúbb fehér lakóinak szavazataiért küzd, annak ellenére, hogy a demokraták balszárnyához sorolják. Több más kampányígérete mellett azt szeretné, ha mindenki számára ingyenesen elérhető bölcsődei szolgáltatás lenne a városban. Mindezt az 500 ezer dollár felett keresőkre kivetett extra adóból fedezné.

Bill de Blasio, a város ombudsmanja Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A Brooklynban lakó de Blasionak a karibi térségből származó felesége van, így színes bőrű gyerekeikkel letagadhatatlanul tipikus New York-i a családnak mondhatók. Fiának hatalmas mikrofonfrizurája van, kampányát pedig Alec Baldwin, Sarah Jessica Parker és Susan Sarandon is támogatja. De Blasio annyira laza, hogy bioparadicsomokat termeszt a kertben, és hibridautóval rója New York utcáit.

A belevaló nő - Christine Quinn

A 46 éves demokrata az egyetlen nő és az egyetlen meleg a mezőnyben. Egyben ő az, aki a magát kinyíró Anthoy Weiner után a legesélyesebb a demokrata jelöltségre. Quinn a New York-i közgyűlés elnöke (speakere), és már a kilencvenes évek óta aktív a város közéletében. 1999-ben a trendi Greenwich Village és környéke városházi képviselőjévé választották, már a harmadik ciklus óta képviseli a bohém városrész lakóit. Polgármesteri kampányát is erre a rétegre alapozza, ráadásul nem kis eredményként elérte, hogy New Yorkban legalizálják a melegházasságot. Ő maga is házas, párja egy jól menő ügyvédnő. Arra számít, hogy a manhattani liberális közösség beülteti a polgármesteri székbe, de kérdés, mit szólnak majd ehhez a brooklyni ortodox zsidók vagy az ír katolikusok, akik amúgy a demokratákra szoktak szavazni.

Quinn a New York-i pride-on, Bloomberggel és Cuomóval Forrás: AFP/Getty Images/Jemal Countess

Legnagyobb kampányígérete az volt, hogy 80 ezer szociális bérlakást épít, de kritikusai szerint még nem bontotta ki programja minden részletét. Quinnről a Vogue magazin is úgy ír, mint a határozott, céltudatos nő archetípusáról, de nem volt ez mindig így. Egy interjúban bevallotta, hogy amikor anyja 16 éves korában meghalt, bulémiával küzdött, később alkoholproblémái voltak, a kilencvenes évek elején elvonókúrára kellett mennie Floridába. Ismerősei szerint a polgármesterjelölt könnyen kiereszti a dühét, és sokszor doboznyi fagylaltok megevésével próbálja csillapítani a nap során összegyülemlett feszültséget.

Mindegyik jelölt közül ő az, aki eddig a legtöbb pénzt tudta összekalapozni. Több mint 7 millió dollárt gyűjtött a kampányra, amiben Brooke Shields és Whoopi Goldberg is segített neki. Ővezeti a demokraták népszerűségi listáját, úgyhogy jó eséllyel pályázik a jelöltségre, és ha csak a republikánusok nem táltosodnak meg, ő lehet New York első nő és első leszbikus polgármestere.

A korrupt számvevő - John Liu

New York azért csodálatos hely, mert legalább két etnikumot, nemzetiséget vagy vallási csoportot meg kell nyerne valakinek ahhoz, hogy esélye legyen. John Liu az ázsiaiakra épít, akik közel sem alkotnak olyan homogén tömböt, mint mondjuk a feketék, de ahhoz elegen vannak, hogy a város közpénzei felett őrködő számvevőszéki tisztséget elnyerje valaki. Liut éppen az FBI vizsgálja, mert a gyanú szerint 2011-es kampányában számos szabálytalan adományt kapott, ráadásul egyik munkatársát le is tartóztatták azért, mert illegális adományokat fogadott el.

Egyik nagy dobása volt, amikor bevezette, hogy New York az alvállalkozókig lebontva hozza nyilvánosságra a közbeszerzések során elköltött közpénzeket. Az új rendszerben mind a 8,3 millió New York-i rákereshet arra, hogy ki, mikor, mennyiért végzett munkát a városnak.

John Liu kampányában zűrösek a pénzügyek Forrás: AFP/Getty Images/Michael Loccisano

Zűrös kampánypénzei miatt egy komoly támogatót sem talált, de talán éppen emiatt a kívülállói imázs miatt nyerheti el az emberek bizalmát. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy olyan populista ígérettel kampányol, amit eddig egyetlen jelölt sem mert beválllani: emeljék fel a dolgozók minimális órabérét 11,50 dollárra a jelenlegi 9-ről.

A Tajvanon született politikus Queensben lakik, keresztnevét a meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy után kapta, bátyjai a több Kennedy, Robert és Edward nevét viselik.

Az újrázó esélyes - Bill Thompson

Az előző választáson ő volt az, akit a demokraták a vágóhídra küldtek Bloomberg ellen. Thompson végül meglepő módon megszorongatta a milliárdost. Az ismét feltámadó politikus legmeredekebb ígérete szerint kétezer új rendőrt küldene ki az utcákra, ami azért is érdekes, mert kampányának fő üzenete, hogy nem lesz új adó.

Bill Thompsonnak karibi felmenői vannak Forrás: AFP/Getty Images/Bryan Bedder

A félvér jelölt számíthat a feketék és a spanyolajkúak támogatására, de meggyőzte az ortodox zsidóságot is, amely jelentős réteg, ráadásul úgy néz ki, nem indul zsidó jelölt 2013-ban. Thompson olyan szorosra fűzte a kapcsolatot az ortodoxokkal, hogy néha jiddis szavakat is elejt egy-egy találkozón.

A bölcs visszatérő - Sal Albanese

Albanese egyszer már indult a demokrata előválasztáson, és akkor jelentős, 21 százalékos eredménnyel hívta fel magára a figyelmet. A hirtelen jött népszerűséget nem tudta kihasználni, inkább elment pénzt keresni a privát szférába. Sokakat meglepett a döntése, hogy ismét indul a polgármesteri székért, több cikkben azt lehetett róla olvasni, hogy oktatási és közlekedési kérdésekben kimunkált programjával kicsit magasabb színvonalúvá tudja tenni a kampányt.

Albanese szeretné legalizálni és kemény adóval sújtani a marihuánát, habár ő maga sosem fogyasztotta. A legszokatlanabb ötlete talán az, hogy a New York-i hídhasználati díjakat aszerint állapítaná meg, az ember mikor hajt fel, és mennyire kihasznált a város tömegközlekedése. Kampányában leszögezte, nem fogad el egy centet sem lobbistáktól vagy befektetőktől, ami meg is látszik a büdzséjén, ugyanis mindössze 130 ezer dollárt tudott összekalapozni.

Isten küldötte - Erick Salgado

A híres Al Sharpton tiszteletes óta egy egyházi tisztviselő sem próbálkozott elnyerni a polgármesteri tisztséget, ám most Erick J. Salgado erre hajt. A kicsi, ámde egyre növekvő spanyolajkú protestáns közösséget vezető Salgado megszólíthatja a konzervatívabb szavazókat is, annak ellenére, hogy a demokraták színeiben indul. Kampányígérete szerint külön városi kártyát csinálna azoknak a bevándorlóknak, akiknek semmilyen személyes igazolványuk nincsen. A 42 éves lelkész minden interjút és beszélgetést az Isten áldjon szólással fejez be.

A szürke eminenciás - Joseph Lhota

A republikánusok közül két komolyabb esélyes van versenyben. Az egyik Joe Lhota, a New York-i tömegközlekedési vállalat (MTA) egykori igazgatója, aki azzal kampányol, hogy rendbe tette a veszteséges és rosszul működő vállalatot. Mellette áll a korábbi polgármester, Rudy Giuliani is. Egy szpotban csak azzal összegzi Lhota dicséretét, hogy Joe maga New York. Ez igaz is, hiszen egy alsó középosztálybeli családban egy rendőr fiaként nőtt fel, először ő járt egyetemre, hogy a világ egyik legnagyobb tömegközlekedési vállalatának igazgatója legyen.

A közszolgálati tisztség ellenére Lhota vagyona 13 millió dollárra rúg, amit ingatlanbefektetésekkel sikerült felhalmoznia, bár így is elmarad egyik ellenfele, John Catsimatidis mögött. Kampányában nemrég idiótának nevezte Bloomberget, ami azért is érdekes, mert a polgármester lánya, Emma Bloomberg őt támogatja.

A milliárdos görög - John Catsimatidis

A republikánus előválasztás másik nagy esélyese a görög származású milliárdos, John Catsimatidis. A self-made-man imázst hangsúlyozó görög kampányában a dolgos, európai gyökerű bevándorlókat szeretné megszólítani. A másik hangsúlyos üzenete, hogy független, tehát kampányához nem fogad el adományokat, mindent saját zsebből fizet. Ha Catsimatidis fehér demokrata jelölttel mérkőzne, a republikánus törzsszavazókon kívül maga mellé állíthatná a feketéket, a spanyolajkúakat és az ázsiakat is.

John Catsimatidis nem fogad el pénzt senkitől Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A nagydarab, nagyhangú görög már így is a média kedvence. Obama elnök gazdagokat adóztató politikáját Hitler zsidóüldöző pogromjaihoz hasonlította. Ha megválasztanák, azt szeretné, hogy New York ismét világkiállítást rendezzen. Kampányában a magyar származású exkormányzó, George Pataki is támogatja.