Tömeges amnesztia Türkmenisztánban

Vágólapra másolva!
Csaknem 1200 elítéltet részesített kegyelemben Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök a muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó harmadának nevezetes eseménye, az Elrendelés éjszakája alkalmából - jelentette szombaton a hivatalos türkmén sajtó.
Vágólapra másolva!

A muszlim hit szerint Allah az Elrendelés éjszakáján bocsátotta le először a Koránt az égből. A kinyilatkoztatás Gábriel (Dzsibríl) arkangyalon keresztül jutott el Mohamed prófétához.

Az Elrendelés éjszakája a böjthónap bűnbánati utolsó harmadának valamelyik páratlan számú éjszakája, a legvalószínűbb, hogy a ramadán 27. napjának az éjszakája, ami idén erre a hétvégére esik.

Berdimuhamedow türkmén elnök tavaly 6 ezer embernek adott közkegyelmet, általában nagy muszlim ünnepekhez időzítve.

Jogvédő szervezetek ugyanakkor minden tömeges amnesztia alkalmával felhívják a figyelmet, hogy Türkmenisztánban továbbra is több száz embert tartanak fogva politikai okokból.

A 2007 óta hivatalban lévő Berdimuhamedow elődjéhez, a 2006 végén váratlanul elhunyt Saparmyrat Nyyazow (Szaparmurat Nyijazov) elnökhöz hasonlóan diktatórikus módszerekkel irányítja a földgázban gazdag, ötmillió lakosú közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot.